Патріарх Варфоломій: "Довкілля має ознаки святості" У рамках Всесвітнього дня довкілля Вселенський патріарх Варфоломій у своєму зверненні підкреслив, що «турбота й захист творіння є відповідальністю кожного на індивідуальному й колективному рівні».
У подібному повідомленні архієпископ Ієронім ІІ, предстоятель Православної церкви Греції, сказав: «Це дійсно благословення Боже, що люди сьогодні, хоча вони живуть в еру відділення церкви від держави та матеріалізму, довідалися, що наша Планета – наш 'Oіkos', тобто наш дім, що його ми повинні захистити й зберегти; кожен із нас і всі ми в цілому у застосуванням усіх наявних сил».
Оскільки «довкілля – частина творіння,а отже має ознаки святості», –зазначив патріарх Варфоломій, «зловживання ним і руйнація його – блюзнірський і гріховний акт, що демонструє зневагу до роботи Бога Творця». Патріарх підкреслено вказав на погрозу, викликану зміною клімату: «екологічна криза, і особливо швидкість зміни клімату, становлять найбільшу загрозу кожній формі життя в нашому світі». Всесвітній День довкілля, що відмічається щороку  5 червня, є одним з основних шляхів і засобів, через які Організація Об'єднаних Націй стимулює міжнародне розуміння потреби збереження навколишнього середовища.
Підтримка патріарха Варфоломія з міжнародних екологічних питань була стимулом для церков у цілому й ВРЦ, котра більше 20 років докладає зусиль для того, щоб покращити розуміння того, чим загрожує зміна клімату

Теги: