Цього дня відбулися дві битви діаметрально протилежні за своєю результативністю для України – Конотопська і Полтавська. У 1659 під Конотопом в день святих Петра і Павла поляки і українські козаки розбили московський полк. Історик Орест Субтильний стверджує, що під Конотопом царське військо зазнало "однієї з найстрашніших у своїй історії поразок”. За рік до цього гетьман Виговський підписав з поляками Гадяцький мирний договір, який передбачав федеральний союз Польщі з Україною. Договір давав козачій верхівці права польської аристократії і високі привілеї. Конотопські події набули несприятливих для Москви змін. Польща, отримавши нового союзника і помирившись з шведами, відновила війну проти Росії.
8 липня - цей день в історії: Конотоп, Полтава, Державний сенат України Правда, через деякий час росіяни і поляки уклали Андрусівське перемир'я. За ним Росія отримала Смоленськ і всі землі, втрачені нею в Смутні часи, а також Лівобережну Україну з тимчасовим володінням Києвом. Білорусь і Правобережна Україна залишилися у складі Речі Посполитої. Цього дня ж, але через п'ятдесят років відбулася ще одна битва, її головною метою українці також ставили незалежність держави.
Цього дня в 1709 році відбулася генеральна битва Північної війни 1700-1721 років - Полтавська баталія. Російська армія під командуванням Петра I розгромила шведську армію Карла XII і гетьмана Мазепу, що перейшов на його бік. Розгніваний цар велів вирізати все населення гетьманської столиці – Батуріна. Мазепу піддали анафемі і стали називати, як і Виговського, зрадником. Російські історики гетьманів, які боролися за незалежність України, продовжують так називати і до цього дня. А Петра, звичайно ж, вважають героєм.

Цього дня:
52 до н.е. Вважається датою заснування Парижа. Поселення існувало на цьому місці ще два-три століття раніше, але вперше про нього (тоді місто називалося Лютецією) згадав Гай Юлій Цезар у своїх «Записках про Галльську війну». Головне місто галлського племені паризєїв розташовувалося на острові річки Сени і пов'язувалося з берегами двома дерев'яними мостами. В V столітті нашої ери він був захоплений франками, король яких Хлодвиг зробив його в 508 році своєю резиденцією, а зі вступом на французький престол династії Капетінгов Париж став столицею королівства.
1573 Булонським едиктом визначено завершення чотирирічної війни французьких католиків і гугенотів.
1618 За «чаклування» французької королеви був страчений камергер Марії Медичі.
1654 До Америки прибув перший єврей Яків Барсимсон.
1659 Під Конотопом поляки і українські козаки розбили московський полк.
1777 Вермонт став першим штатом, де скасовано рабство.
1796 Державний департамент США видав перший паспорт громадянина США.
1918 У Києві створено Державний Сенат України.

Теги: