940-річчя заснування Антонієвих печер святкуватимуть у Чернігові 940 років тому засновано унікальний підземний комплекс Антонієві печери. З нагоди визначної дати Національний архітектурно-історичний заповідник “Чернігів стародавній” запланував провести різноманітні заходи, повідомляє сайт "Чернігівський монітор"
Нині, зокрема проводиться пропагандистська робота: у засобах масової інформації розповідається про історію заснування та розвиток Антонієвих печер. Спільно з Туристично-інформаційним центром створено цикл передач про історію міста, а також про таємниці Болдиних гір. Планується розказати і про пам'ятки Троїцько-Іллінського комплексу.
Вже написано матеріали до каталогу ікон іконостасів Іллінської церкви та Троїцького собору. Його видання планується здійснити у жовтні 2009 року. Намічено також підготувати інформаційно-довідковий матеріал з історії Троїцько-Іллінського монастиря.
Головні заходи з нагоди визначної дати заснування підземного комплексу заплановано організувати на початку жовтня. У рамках наукових читань “Чернігівські старожитності” буде проведено Міжнародну наукову конференцію “Християнські старожитності Київської Русі”. Планується участь науковців з Києва, Чернігова, Глухова, Батурина та інших міст України, а також з Росії. Нагадаємо основні тематичні напрями конференції: виникнення, розвиток, історія та діяльність печерних монастирів; охорона, реставрація та музеєфікація монастирських споруд; археологічні дослідження на території монастирів; історія та вивчення діяльності монастирів.
Передбачено також відкриття кількох виставок, зокрема про археологічні дослідження Троїцько-Іллінського монастиря та творчих робіт чернігівських художників.

Теги: