Центральна рада євреїв Німеччини наважилася на безпрецедентний крок, підтримавши пропозицію Мюнхенського інституту сучасної історії про перевидання автобіографічного маніфесту Адольфа Гітлера "Mein Kampf", забороненого після закінчення Другої світової. Таким чином ініціатори прагнуть проілюструвати усі жахи нацизму, так би мовити, з першоджерела.

"У цьому є сенс, і було б важливо опублікувати "Mein Kampf" з академічними коментарями", - заявив генеральний секретар головної єврейської організації Німеччини Стефан Крамер.

Євреї Німеччини підтримали перевидання "Mein Kampf"
Книга, написана в 1924 році, коли Гітлер був в'язнем баварської тюрми, поєднує елементи автобіографії та пропаганду поглядів на арійську расу, ненависті до євреїв і критику комунізму. Історики планують подати книгу Гітлера разом із коментарями, науковими і критичними статтями, які негативно ілюструватимуть його ідеї. Зауважимо, що це буде перше видання "Mein Kampf " у Німеччині з часів Другої світової.

Ексклюзивним видавничим правом на книгу вже понад 70 років володіє федеральна земля Баварія. Досі вона використовувала це право тільки для заборони на публікацію книги. Нині баварська принциповість похитнулося, позаяк керівництво землі розуміє, що у 2015 році стікає термін такого права, тож усі охочі нажитися на скандальній книзі отримають "зелене світло". Тому доцільніше зараз видати книжку з коментарями, аби завчасно притишити ажіотаж як читачів, так і видавництв.

До речі, Католицька церква також не проти, щоб її віряни читали книги Гітлера. Принаймні його праці ніколи не входили до Індексу заборонених книг (Index librorum prohibitorum), в якому, до слова, були твори Паскаля, Монтеня, Канта і навіть Гюго.

Теги: