В Афінах відбулись заходи, присвячені 1000-літтю духовно-культурних зв’язків Київської Русі і святої гори АфонЗа сприяння Посольства України в Греції в Афінах було проведено низку заходів, присвячених 1000-літній історії присутності наших співвітчизників на Афоні й у Греції, повідомляє кореспондент порталу "Релігія в Україні".

Зокрема, у Культурно-інформаційному центрі Посольства України в Греції з ініціативи Товариства української діаспори Греції «Українсько-Грецька Думка» та Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні відбувся тематичний круглий стіл на тему «Міжкультурні зв`язки з Афоном: духовно-культурна роль Святої Гори в історії України», у якому взяли участь представники української та грецької громадськості Афін, наукових і культурологічних кіл, місцевих ЗМІ.

Відкрив подію послу України в Грецькій Республіці Володимир Шкуров, який наголосив на непересічному значенні духовних і історичних зв’язків України з Афоном.

Також перед присутніми виступив з детальною доповіддю директор Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні (МІАСУ), головний редактор наукового альманаху «Афонська спадщина» Сергій Шумило, який розповів про внесок наших співвітчизників у розвиток афонської спадщини та про роль Афону у формуванні духовності і культури як Київської Русі, так і пізніших часів. Особливу зацікавленість присутніх викликала історія давньоруських монастирів на Афоні «Ксилургу» та «Русик», а також факти участі запорозьких козаків у розбудові козацьких скитів на Афоні, таких як «Чорний Вир» та Святого Іллі.

В рамках заходу відбулась презентація нових книг Сергія Шумило, які було передано до бібліотек Афінського університету, української школи в Афінах та інших організацій.

Також в Афінах для місцевої української діаспори Сергій Шумило провів двогодинну лекцію, присвячену історичним і духовно-культурним зв’язкам Київської Русі і Афону. За словами голови товариства «Українсько-Грецька Думка» Галини Маслюк, захід викликав жваву зацікавленість серед української та грецької громадськості Афін. На лекцію прийшло близько 100 осіб, зал був переповнений, що декому навіть довелося стояти. По закінченні лекції присутні продовжили обговорення, задаючи досліднику з Києва численні запитання.

В рамках перебування в Афінах директор Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні Сергій Шумило та посол України в Греції Володимир Шкуров домовились про проведення наступного року низки спільних заходів, присвячених 1000-літтю духовно-культурних зв’язків Київської Русі і Афону.

Нагадаємо, в 2016 р. православний світ відзначатиме ювілей 1000-ліття присутності давньоруського чернецтва на Афоні. Зокрема, Священний Синод УПЦ (МП), враховуючи духовне та історичне значення даного ювілею, а також тісні зв'язки між святогірським чернецтвом та Українською Православною Церквою, ухвалив рішення про святкування наступного року зазначеного ювілею.

Теги: