Важливо, щоб ми пам’ятали більш як 7 мільйонів невинних жертв чоловіків, жінок і дітей гордої нації, які просто намагалися захиститися від насильної колективізаційної політики Совєтської Росії. Про це у своєму спільному Пастирському посланні «Заклик до молитви і живого голосу за справедливість» пишуть найвищі ієрархи українських Церков Північної Америки.

Як зазначають церковні провідники українців США та Канади, «ми піднімемо наш об’єднавчий голос проти тих жорстокостей та мук, що застосовувалися в ім’я ідеології». Єрархи Церкви нагадують своїм вірним, як членам Божого дому, про здійснення обов’язку – «у спільній молитві згадати жертв цього голоду».

Як повідомляє РІСУ з посиланням на Департамент інформації УГКЦ, єрархи закликають українців Північної Америки стати живим голосом за справедливість для мільйонів жертв Голодомору. «Ми покликані постійно пам’ятати самі і нагадувати всьому світові, що цей голод виник як результат політики репресивного зловісного режиму», − наголошують єпископи.

Очільники українських Церков констатують, що більшість світу відмежувалося від того, що відбувалося в той час: «Голоси за справедливість та демократію заглушувалися, головно засобами масової інформації, які підтримували репресивний режим у запереченні існування штучного голоду. Спроби заперечити і применшити страшні наслідки цього штучного голоду продовжуються і сьогодні», − підкреслюють владики українських Церков Північної Америки.

«Ваші єрархи заохочують вас стати частиною живої совісті тих, хто страждали. Пам’ять про них і їхня жертва не мають бути забуті чи применшені. Жертви геноциду в Україні треба згадувати, повертаючи їм справедливість та гідність, пам’ятати про них та про інші подібні жертви геноциду в усьому світі», − йдеться у Пастирському посланні.

«Ми, єрархи Української Католицької та Української Православної Церков Сполучених Штатів та Канади, молимося за те, щоб це спільне пастирське послання до наших вірних послужило джерелом натхнення до українців єднатися в молитовному поминанні та у спільному згадуванні більш як семи мільйонів жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932-1933 років. Нехай пам’ять про них буде вічною», − зазначено на завершення документу.

Спільне Пастирське послання «Заклик до молитви і живого голосу за справедливість» підписали Владика Константин, Митрополит Української Православної Церкви в Канаді, владика Юрій, Митрополит Української Православної Церкви в США, владика Степан, Митрополит Української Католицької Церкви в США, владика Лаврентій, Митрополит Української Католицької Церкви в Канаді, та ще 11 єрархів українських Церков у Північній Америці. 

Теги: