Єдиний в Україні православний храм при загальноосвітній школі знаходиться на ВінниччиніЄдиний в Україні православний храм при загальноосвітній школі 2008-го відкрили в селі Джурин Шаргородського району на Вінниччині. Школа стоїть на околиці села. Її приміщенню понад 100 років, повідомляє Газета.ua.

— Чого тут тільки не було. У ХV столітті маєток пана Чурілова, потім поміщика Федора Потоцького, — директор школи Валентина Ратко, 62 роки, проводить до приміщення, де розташовується вчительська та шкільний храм. — Колись тут жив священик, а в 1930-х діяв штаб НКВС. Ще працювала єврейська школа. Навіть є вибиті на стінах написи на івриті. Сьогодні навчаються 64 дитини.

Заходимо в храм Різдва Богородиці. Він поряд із кабінетом директора.

— Двері рипають, трохи осіли, — попереджає Валентина Сергіївна. — Якось чуємо, відкрив їх хтось. Ми туди, а там дівчинка з восьмого класу молиться. У неї тато помер, зараз мати хворіє сильно. Просила Бога, щоб їй хоч маму залишив.

О 12.00 заходять п'ятеро школярів. Хрестяться при вході. Запалюють свічки, які тут можна взяти безкоштовно.

— На дні народження однокласників збираємось усім класом у храмі, — розповідає 10-річний Захар Смачелюк. — Кожен ставить свічку за здоров'я іменинника, співаємо "Многая лєта". Просимо у Бога, щоб були хороші оцінки, щоб ми не злили вчителів. Коли батюшка приходить, ходимо сповідатися. Буває, що я грішу — однокласниць обіжаю, на уроки запізнююся.

Відкриття шкільного храму ініціювала вчитель християнської етики 45-річна Тетяна Перурар. Під храм відвели колишній клас-світлицю Тараса Шевченка.

— Іконостас робили вручну з пінопласту, — говорить директор. — Пофарбували золотистою фарбою. Олтаря за царськими вратами немає. Бо далі — стінка сусіднього класу. Зробили імітацію. Відколи у школі з'явився храм, учні стали старанніші, спокійніші та врівноваженіші.

Нагадаємо, що в Бучанській школі-інтернаті (Київська обл.) священик УПЦ КП служить духівником та викладає інформатику.

Теги: