24 травня 2011 року у Свято-Покровському cоборі на Солом'янці міста Києва відбувся Третій з'їзд військових священиків Української Православної Церкви Київського Патріархату. Захід відбувся з благословення Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета.

За повідомленням РІСУ та прес-служби Київської Патріархії, цей з'їзд був присвячений актуальним питанням сучасного стану та перспективам покращення душпастирської опіки, духовно-патріотичного виховання військовослужбовців, працівників та членів їхніх сімей Збройних Сил, інших військових формувань (силових Міністерств і відомств) та правоохоронних органів України.

В роботі з'їзду взяли участь: священнослужителі Української Православної Церкви Київського Патріархату; голови та представники єпархіальних відділів духовно-патріотичного виховання; представники Міністерства оборони та Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ та Внутрішніх військ МВС України, Міністерства надзвичайних ситуацій України, Державної прикордонної служби, Державної митної служби та Державної податкової адміністрації України, Служби безпеки України, громадських організацій та об'єднань, засобів масової інформації.

У ході роботи З'їзду було заслухано доповідь Голови Синодального управління духовно-патріотичного виховання протоієрея Димитрія Садов'яка "Про діяльність Синодального управління щодо надання допомоги та сприяння керівництву Збройними Силами та іншими військовими формуваннями і правоохоронними органами України у покращенні духовно-патріотичного виховання військовослужбовців та членів їхніх сімей. Завдання Синодального управління на 2011-2013 роки". У своїй доповіді отець Димитрій, насамперед, розкрив роль військових священиків у військовому товаристві, взаємозв’язок Церкви й армії, як двох інститутів, яким найбільше довіряє українське суспільство.

Окремо голова Управління наголосив на підписанні Міністром оборони України Михайлом Єжелем 22 квітня 2011 року Наказу за № 220, який затвердив Концепцію душпастирської опіки у Збройних Силах України, метою якої є забезпечення права військовослужбовців на свободу совісті та віросповідання.

У першу чергу Концепція покликана вдосконалити механізми задоволення релігійних потреб військовослужбовців Збройних Сил України, визначити методологічні та методичні засади цієї діяльності.

Згідно з Наказом, в майбутньому Міноборони прагне запровадити у Збройних Силах України інститут військового духовенства. Отець Димитрій нагадав, що така пропозиція містилась і у зверненні Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій до Президента України.

Завершив доповідь голова Управління оглядом основних найближчих напрямків діяльності відділу.

Делегати з'їзду прийняли наступні рішення:

1. Вважати діяльність Синодального управління духовно-патріотичного виховання у Збройних Силах та інших військових формуваннях України Української Православної Церкви Київського Патріархату – задовільною.

2. Організувати та провести спільні з усіма силовими структурами консультації, обговорення механізмів та участі Української Православної Церкви Київського Патріархату, підготовлення спільних пропозицій щодо впровадження в Збройних Силах та військових формуваннях і правоохоронних органах України інституту військових священиків.

З цією метою продовжити участь у засіданнях Ради у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України.

3. У 2011 – 2013 роках створити всі необхідні умови для будівництва та обладнання на територіях військових містечок храмів, капличок або похідних капличок, кімнат молитви тощо для проведення релігійних служб, обрядів та заходів духовно-патріотичного виховання військовослужбовців і працівників та членів їхніх сімей, проведення богослужінь.

4. Забезпечити безпосереднє здійснення богослужінь з нагоди всіх важливих подій у військових частинах та підрозділах, закладах та установах, проведення служб в основні православні свята – постійно.

5. Продовжити участь в обговоренні та наданні пропозицій щодо внесення відповідних змін до законів України, Статутів Збройних Сил України, інших нормативно-правових актів з питань духовно-патріотичного виховання особового складу, введення інституту військових священиків (капеланів) в Збройних Силах, військових формуваннях і правоохоронних органах України, а також можливостей підготовки капеланів на базі навчальних закладів Української Православної Церкви Київського Патріархату, насамперед Київської православної богословської академії.

6. Продовжити традицію проведення загальних молебнів за військовослужбовців у Тиждень молитов за єдність християн, річницю трагедії на Чорнобильській АЕС, День Перемоги, свято Покрови Пресвятої Богородиці, день пам’яті вмч. Димитрія Солунського, День Збройних Сил України тощо.

7. Наступний з'їзд провести в травні 2013 року у м. Кременець (Тернопільська обл.). Відповідальний – голова відділу духовно-патріотичного виховання Тернопільсько-Кременецької єпархії протоієрей Михаїл Мазурчак.

Теги: