Заяву (Ваад України) оприлюднено у зв’язку із заходами, запланованими у Львові 22 червня одеськими громадськими організаціями, які називають себе "Євреї проти антисемітизму" і "Євреї проти Гурвіца", повідомляє РІСУ.

«Згідно з поширеною в ЗМІ інформацією, одеські громадські організації, які називають себе  "Євреї проти антисемітизму" та "Євреї проти Гурвіця", запланували проведення у Львові 22 червня "антифашистського" мітингу. За наявною у нас інформацією, ці організації не представляють ані єврейську громаду України, ані єврейську спільноту Одеси, і не мають жодного морального права говорити від імені євреїв України. Їх провокаційна діяльність, спрямована на дестабілізацію міжетнічних відносин в країні, раніше засуджувалася єврейськими громадськими організаціями Одеси, рабинами, організаціями колишніх в’язнів ґетто і концтаборів, Праведниками народів світу, Посольством Держави Ізраїль в Україні. Більше того, за наявною у нас інформацією, за цими ефемерними структурами стоять інтереси радикальних проросійських угрупувань, а керівництво обох Комітетів неодноразово було помічене у відвертій антисемітській пропаганді», – сказано у заяві Ваад України.     

Асоціація єврейських організацій і громад України, що об’єднує 266 організацій з 90 міст, рішуче засуджує спробу використання трагічної дати скорботи і пам’яті в політичних цілях. Ваад України підкреслює неприпустимість провокацій цього дня і закликає усі конструктивні державні, міські та громадські сили докласти своїх зусиль для мінімізації можливих негативних наслідків діяльності провокаторів.  

У розпорядженні РІСУ є також заява єврейської громади Одеси, в якій наголошено, що одеські громадські організації, які називають себе  "Євреї проти антисемітизму" та "Євреї проти Гурвіця" не входять до складу єврейської громади Одеси. Ці організації є громадськими об’єднаннями, тому, як сказано у  заяві, не мають права представляти віруючу громаду і висловлюватися від імені євреїв. Такими правами, як стверджують в єврейській громаді Одеси, наділений лише рабин – глава громади, а представники цих організацій висловлюють виключно свою власну думку і відстоюють свою громадську позицію.

В єврейській громаді Одеси заявили, що вони підтримують боротьбу проти фашизму і антисемітизму, однак вважають, що такий спосіб досягнення мети є неефективним і провокаційним, що може лише ускладнити ситуацію.

Теги: