Керівництво Міністерства освіти і науки, молоді та спорту 29 червня провело зустріч з представниками Церков і релігійних організацій, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Від Міністерства в ній взяли участь Заступник Міністра Борис Жебрівський та директор Департаменту вищої атестаційної комісії Віктор Бондаренко, від конфесій – представники православних, католицьких та протестантських Церков, іудейського та мусульманського релігійних об’єднань.

Учасники зустрічі обговорили питання визнання державою дипломів про вищу духовну освіту і наукових ступенів, вчених звань, присвоєних духовними навчальними закладами, а також інші питання розвитку освіти з урахування потреб віруючих.

Єпископ Епіфаній, представник Української Православної Церкви Київського Патріархату, окреслив питання, які турбують Церкву на сучасному етапі. Зокрема, урівняння соціальних прав студентів і викладачів духовних і світських навчальних закладів, нострифікація духовної освіти, вчених ступенів та наукових звань.

Архімандрит Віктор (Бедь), уповноважений Української Православної Церкви з питань вищої освіти і науки, звернув увагу на необхідність внесення змін до законодавства України в частині надання Церквам права на заснування дошкільних, загальноосвітніх навчальних закладів та вищих навчальних закладів освіти, що нині державою не допускається.

Він запропонував створити спільну робочу групу за участю уповноважених представників Церков та Міністерства для підготовки пропозицій щодо законодавчого врегулювання порушених питань.

Нагадаємо, що Президент України доручив Міністру освіти і науки, молоді та спорту Дмитру Табачнику до 30 червня “провести зустрічі з керівниками релігійних організацій щодо проблемних питань їх діяльності та вжити відповідно до законодавства заходів для їх вирішення”.

Теги: