У Києві відкрилася виставка проектів збереження фундаменту Десятинної церкви (ФОТО)Протягом липня кияни та гості столиці України зможуть побачити найкращі проекти музеєфікації історичних залишків Десятинної церкви. 1 липня у столичному Будинку архітекторів відкрито виставку робіт учасників конкурсу на визначення кращої містобудівної концепції культурної, архітектурної та мистецької ревалоризації пам’ятки археології національного значення «Дитинець стародавнього Києва VIII-X ст. з фундаментом Десятинної церкви X ст.», повідомляє з виставки кореспондент "Релігії в Україні".


Експозицію представив головний архітектор Києва Сергій Целовальник. Він вказав на необхідність термінового відновлення скляного накриття над залишками фундаменту Десятинної церкви, щоб зберегти їх від руйнування.


У Києві відкрилася виставка проектів збереження фундаменту Десятинної церкви (ФОТО)Нагадаємо, що кращу концепцію реставрації Десятинної церкви вибрала комісія з питань культури і туризму Київської державної адміністрації на своєму засіданні 19 травня. За підсумками голосування перемогли проекти Ольги Кругляк, головного архітектора Синодального відділу по архітектурі, будівництву і охорони пам’ятників церковної архітектури УПЦ і депутата Київради Андрія Миргородського. Творчим групам обох проектів було запропоновано об’єднатися для створення загального варіанту.


«Зараз дуже важливим є завершення розкопок, – розповіла Ольга Кругляк інтернет-порталу «Релігія в Україні». – Необхідно швидко провести ці роботи, не втрачаючи часу, щоб було потім що зберігати і що музеєфікувати. Ці роботи можна виконати за рік». 


«Згідно нашої концепції храм буде підніматися над існуючим фундаментом, який ми взагалі чіпати не будемо, – пояснила вона, – У цокольній частині побудуємо музей з можливістю подальшого вивчення автентичних залишків стародавніх фундаментів Десятинної церкви, їх огляду і музеєфікаціі».


У Києві відкрилася виставка проектів збереження фундаменту Десятинної церкви (ФОТО)В рамках програми соціально-економічного розвитку Києва вже виділено 20 мільйонів гривень на археологічні дослідження, проектування та музеєфікацію залишків Десятинної церкви. Сам музейно-храмовий комплекс, кошторисна вартість якого оцінюється в 147 млн. гривень, планується звести менш ніж за 5 років.


Десятинна церква в Києві – перша кам’яна церква Київської Русі. Вона була побудована князем Володимиром Великим у 996 році, який виділив на її зведення і утримання десяту частину своїх доходів – десятину, звідки і пішла її назва. У Десятинній церкві знаходилася княжа усипальня, де була похована християнська дружина Володимира – візантійська царівна Анна, померла в 1011 році, а потім і сам Володимир, який помер в 1015 році. Також сюди були перенесені з Вишгороду останки княгині Ольги. В кінці 1240 року орди хана Батия, узявши Київ, знищили Десятинну церкву – останній оплот киян.


У 1842 році була побудована нова Десятинна церква Успіння Богородиці, яка в 1928 році, як і безліч інших пам’яток культури та мистецтва, була знесена радянською владою.

У 2006 році біля фундаменту Десятинної церкви був встановлений храм-скинія УПЦ (МП). У 2007 році на його місці був встановлений дерев’яний храм. 9 липня 2009 на засіданні Священного Синоду УПЦ було прийнято рішення про відкриття в Києві Різдва Пресвятої Богородиці Десятинного чоловічого монастиря і призначення його намісником архімандрита Гедеона (Харона).

Теги: