За словами голови Бакирівської сільської ради (Охтирський район, Сумська область) Людмили Чернової,  якби церква Параскеви П’ятниці не була пам’яткою архітектури Національного значення, її б вдалося врятували, повідомляє РІСУ.

Унікальна дерев’яна церква зруйнована настільки, що до неї небезпечно навіть близько підходити, а про те, щоб зайти всередину не може бути й мови. Але навіть у такому жалюгідному стані видно неймовірну красу та величність цієї древньої споруди. Про це повідомляє кореспондент РІСУ Ірина Стегній.

Село Бакирівка знаходиться в мальовничому місці: в сосновому лісі на березі Ворскли й не надто далеко від великих міст: Охтирки, Сум, Харкова. Поруч знаходяться унікальні болота, яких не торкалася нога людини.

Але саме село занепадає, потроху перетворюючись на літнє поселення дачників. Якщо на початку ХХ століття тут було близько 500 дворів і півтори тисячі мешканців, то зараз залишилося в три рази менше.

Церкву Параскеви П’ятниці збудували на кошти прихожан та освятили у 1685 році – через 44 роки після заснування самої слободи Бакирівка. Виявляється, це найстаріша дерев’яна церква на Сумщині, збудована без жодного цвяха.

За 326 років свого існування споруду капітально ремонтували та реставрували п’ять разів: в 1712, 1801, 1864, 1901 та 1903 роках. Старожили згадують, що останній ремонт було проведено в 1970-х роках – тоді коштів вистачило щоб пофарбувати дах та вікониці.

Цікаво, що до наших днів дійшов план, за яким будувалася церква: дерев’яна, із дубових та соснових дошок, на цегляній основі, оштукатурена всередині, п’ятизрубна, одноглава із дзвіницею.

Зараз стоїть лише дзвіниця та одна із стін, а купол та всі інші стіни рухнули. Провалилася у підвал і підлога церкви. Селяни розповідають, що коли обвалився купол, в той рік по селу було багато пожеж і сприймають цей збіг як кару Божу.

Спеціалісти твердять, що відремонтувати церкву вже неможливо, єдиний вихід – збудувати за автентичним планом на цьому ж місці нову церкву.

Жителі Бакирівки та сусіднього села Литовка вже давно намагаються врятувати свою святиню. Але, за словами Людмили Чернової, їм зв’язує руки статус пам’ятки Національного значення:

- Ми б знайшли і спонсорів, і будівельників, але не маємо права торкатися церкви. Тим часом від споруди практично нічого не залишилося. Щоб здвинути ситуацію із мертвої точки ми зараз намагаємося добитися, щоб церкву викреслили із переліку пам’яток національного значення. А вже тоді почнемо ще більш активно шукати спонсорів.

Від розпачу громада Бакирівки зверталася до багатьох підприємців, владоможців, керівників підприємств не лише Сумщини, а й всієї України. На жаль, навіть якщо й знаходилися благодійники, то дізнавшись скільки треба коштів та дозволів на реставрацію пам’ятки архітектури Національного значення, зникали.

У відчаї прихожан навіть написали листа до Патріарха Московського і всієї Русі Кирила, і отримали таку відповідь: «К сожалению, в общецерковном бюджете не предусмотрены средства для строительства и восстановления храмов в епархиях, поскольку такие вопросы обычно решаются на епархиальном уровне, в частности, посредством привлечения средств местных благотворителей».

Зверталися мешканці Бакирівки за допомогою і до єпископа Сумського і Охтирського УПЦ (МП) Євлогія (Гутченка). Кілька років тому він навіть приїздив у Бакирівку, подивився на церкву, благословив її на ремонт та поїхав, не виділивши на реставрацію ніяких коштів.

Людмила Чернова твердить, що таке ставлення духовного керівництва до унікальної святині серйозно підірвало віру у селян:

- Зараз парафія дуже маленька і навіть у свято до тимчасового дому для молитви, який використовується для богослужінь, сходяться далеко не всі жителі. Люди просто зневірилися – вони бачать, що унікальна церква нікому непотрібна, а значить непотрібні й прихожани. Ця ситуація серйозно підірвала у людей віру в Бога.

Настоятель церкви отець Іоан намагається не падати духом та підтримує активну діяльність. Наприклад, закінчується будівництво каплички навколо лісового джерела, у якому дуже смачна та свіжа вода і вже скоро відбудеться її освячення.

Бакирівці дуже сподіваються на допомогу небайдужих християн. Якщо ви хочете дізнатися, як допомогти церкві Параскеви П’ятниці, дзвоніть до сільської ради за телефоном +38 (05446) 7-52-21.

Теги: