У Тальному на Черкащині вирішили вшанувати відразу чотирьох українських гетьманів — Богдана Хмельницького, Івана Мазепу, Байду Вишневецького та Петра Дорошенка. У пам’ять про відважних борців за волю України в центрі затишного міста встановлять монумент. Зведуть його спонсорським коштом, інформує Україна молода.

«Богдан Хмельницький, Петро Дорошенко, Іван Мазепа та Байда Вишневецький — «правильні» гетьмани. Це великі люди, які боролися за волю України. Народ недарма про них пісні співає», — говорить «УМ» Леонід Єгоров, голова Тальнівської райдержадміністрації. Але, на жаль, зазначає Леонід Васильович, належним чином їх досі не пошановано, тому нинішні покоління українців повинні виправити таку ситуацію — так вирішили в Тальному.

За словами очільника Тальнівщини, усе почалося з того, що місцевий меценат Володимир Мовчан запропонував встановити у центрі Тального пам’ятник Богдану Хмельницькому — гетьману, який народився на Черкащині й прославив Україну у світі. Але потім, коли вже йшло обговорення цього питання, дружина Володимира Петровича — Лілія Петрівна — висловила думку про те, що непогано було б звести монумент відразу чотирьом гетьманам. Оригінальність такого задуму, згадує голова райдержадміністрації, підтвердили й скульптори.

«Я також підтримав таку ідею. І тепер ми вже маємо макет цього пам’ятника», — Леонід Васильович бере зі столу у своєму робочому кабінеті й показує нам міні–пам’ятник.

Майбутній монумент вражатиме своєю величчю. На постаменті, з усіх чотирьох сторін, височітимуть гетьмани. Видатні діячі нашого героїчного минулого ніби вдивлятимуться у сьогодення України, за незалежність якої вони стояли.

«Монумент гетьманам встановимо в центральній частині Тального, на місці знесеного пам’ятника Леніну. Плануємо також реконструювати й саму площу, для чого залучимо спонсорські кошти», — додає тальнівський міський голова Олександр Біленко. Він каже: після встановлення монумента центральна площа має отримати й свою назву, для цього, напевне, спеціально оголосять конкурс.

До речі, встановлення пам’ятника чотирьом гетьманам — це не перша його спонсорська допомога районному центру. У 2009 році коштом Володимира Мовчана у Тальному зведено церкву святих Петра й Павла Української православної церкви Київського патріархату. Висота дзвіниці цього храму сягає 37 метрів, у ньому одинадцять дзвонів, вкритих сусальним золотом.

Біля цього храму зведено також будинок для батюшки та недільну школу для тальнівської дітвори, котру добре обладнано і яка успішно тепер працює. «Для паломників плануємо збудувати поруч ще триповерховий готель, щоб люди мали де зупинитися й перепочити», — додає Володимир Мовчан. І озвучує ще одну свою давню мрію про те, аби в Тальному нарешті змінили ще й радянські назви вулиць.

Теги: