Ось уже майже десять років, в Житомирі, в районі Мальованки (Соснова 13а), триває будівництво єдиного в місті жіночого православного монастиря названого на честь святої Анастасії Римлянки, за переказами - покровительки Житомира.

Монастир був заснований схимонахинею Рафаїлою (в миру Ніна Чернецька) і батьком Лазарем, які служили в Житомирському Свято-Преображенському Соборі. 

У 1999 році Житомирська міськрада на одному із засідань ухвалила передати занедбану територію туберкульозного санаторію під православний жіночий монастир Московського патріархату. У той же рік місце під забудову було благословлено Єпископом Житомирським і Новоград-Волинським - Гурієм. 

Фундамент Свято-Анастасіївського жіночого православного монастиря закладено в 2002 році, на руїнах колишньої графського маєтку, де в радянські роки розташовувався протитуберкульозний санаторій, який почав свою роботу ще в довоєнні роки, початок XX століття, а закритий був за часів Горбачовської перебудови. 

Як розповіла одна з послушниць обителі, при закладці фундаменту, до Житомира приїхала мати одного російського дипломата, вона не тільки привезла пожертвування, але і маючи відповідну освіту і досвід будівництва, особисто керувала будівельними роботами. 

На сьогоднішній день в Анастасіївському монастирі проживає всього 20 монахинь і черниць, які крім молитов займаються благоустроєм території і працюють у їдальні для бідних. 

У нижньому храмі недобудованого собору вже проводяться недільні служби. Будівництво ж основного храму зупинено. Причина - брак грошей. 

У часи, поки була жива схимонахиня Рафаїла, будівництво монастиря велося активно, знаходилися спонсори, які опікувалися монастирем і допомагали матеріально. Однак, після смерті настоятельки в 2005 році, а надалі і кризи 2008 року, охочих допомагати будівництву майже не залишилося, пишуть Новини Житомира

- Господь чує наші молитви і ми віримо що будівництво храму незабаром буде завершено, - поділилася своїми надіями черниця, що попросила не вказувати її імені. 

Теги: