Під Києвом з-під води рятують церкву 1822 рокуЗатоплену Свято-Преображенську церкву у колишньому селі Гусинці поблизу міста Ржищева Кагарлицького району Київської області хочуть з'єднати мостом з лівим берегом. У воду вже вбили залізобетонні палі, пише Газета.ua.

"Церкву побудували 1822 року. Село Гусинці затопили 1976 року під спорудження Канівської ГЕС. Після того 13 років церква не функціонувала. А потім колишні жителі села Гусинці вирішили зібратися біля церкви на свято Покрови. Запросили з Києво-Печерської лаври отця Варлаама службу провести. Тепер він церквою завідує. Він займається і її реставрацією. Хоче містком з'єднати її з лівим берегом. Тоді людям буде легше добиратися", - розповів ржищівський історик та екскурсовод Олег Предаченко.

Церкву почали реставрувати минулого року. Вже встигли поміняти крівлю. Куполи накрили цинковою бляхою, зверху їх покрили анодованою фольгою. Зараз дві бригади будівельників з Волині виконують зовнішні роботи.

Під Києвом з-під води рятують церкву 1822 року"Вже майже закінчили штукатурити церкву. Навесні почали будувати дзвіницю. Вона була зруйнована під час Другої світової війни. Тоді наші артилеристи на її куполі встановили пост коригування гарматного вогню. По відблисках оптики німці з правого берега побачили і прямою наводкою зруйнували третій ярус і купол. Дзвіницю ми розібрали, будуємо заново. Всі зовнішні роботи маємо закінчити до 19 серпня. В цей день батюшка приїде сюди службу правити. Також зберуться колишні жителі села Гусинці. Вони кожного року в серпні сюди приїжджають", - розказав будівельник Василь.

Вхід до церкви підпирають 4 колони. Підлоги немає. Замість неї на піску лежать дошки. Під куполом літають ластівки. Вони звели гнізда під сволоком. Залітають всередину через решітки на вікнах.

"Всередині нічого робити не будемо, поки ластівки у вирій не полетять. Тоді гнізда розберемо, стіни поштукатуримо, відновимо розписи. Ластівки все одно сюди прилетять, бо це ж їхні рідні місця. Гніздитися в церкві не зможуть, то будуть вити гнізда на карнизах під дахом", - пояснив один з будівельників.

Теги: