15 серпня на Вінниччині відбувся традиційний хресний хід у пам’ять про 88-у річницю явлення поблизу села Голінченці (Шаргородського району) Божої Матері у місцевості, яка має назву Іосафатова долина. Хресний хід проходив з благословення митрополита Вінницького і Могилів-Подільського Симеона. Разом з владикою Симеоном у хресному ході брали участь митрополит Хмельницький і Староконстянтинівський Антоній, єпископ Житомирський і Новоград-Волинський Никодим та єпископ Рокитнянський Никодим, повідомляє Православіє в Україні з посиланням на прес-службу Вінницької єпархії УПЦ.

Все духовенство Вінницької єпархії, священики з інших єпархій, а також паломники з Вінницької, Одеської, Сумської, Дніпропетровської, Київської, Хмельницької, Житомирської областей, з Росії та Молдови пройшли трикілометровий шлях від храму святого великомученика Димитрія Солунського до Іосафатової долини. У той час, коли архієреї і духовенство тільки підходили до долини, біля храму у селі було ще багато людей, які лише вирушали в дорогу.

Приблизно о 9 годині на Іосафатовій долині розпочалася Божественна літургія, яку очолив митрополит Антоній. Красу і урочистість богослужіння, у якому взяли участь більше 200 священиків, підсилював чудовий спів чоловічого хору з Почаєва.

Звертаючись до паломників із проповіддю, єпископ Рокитнянський Никодим нагадав історію явлення Пресвятої Богородиці, Яка заповіла ставити на цьому святому місці хрести і славити Її Божественного Сина. «Відрадно, бачити, – сказав владика, – що сотні хрестів були принесені сьогодні на Іосафатову долину, на виконання заповіту Божої Матері. І ще відрадніше бачити, що десятки тисяч людей зібралися тут, щоб разом прославити Її Божественного Сина Господа Ісуса Христа».

Після проповіді владики Никодима та причастя паломників, яких причащали дванадцять священиків, усіх присутніх привітав митрополит Симеон. Владика подякував Богові за чудо, яке Він явив учасниками хресного ходу – погода всупереч прогнозам (у Шаргородському районі дощі очікувалися протягом всього дня) була чудовою. Натомість Господь послав Свою милість і благословив сонячну погоду, яка дозволила гарно провести хресний хід.

Митрополит Симеон подякував усім учасникам хресного ходу, а особливо архієреям, які прибули з інших єпархій, щоб розділити духовне торжество. «Нехай Господь почує молитви владик, священиків і кожного з вас, дорогі браття і сестри, принесені на цьому святому і благословенному місці, яке віднедавна ще називають «долиною Хрестів», – побажав владика Симеон.

Прочан також привітав митрополит Хмельницький і Староконстянтинівський Антоній. Владика нагадав присутнім старозавітну історію про премудрого царя Соломона і його матір царицю Вірсавію. Будучи вже похилого віку, цариця рідко відвідувала царський палац, але коли вона приходила, Соломон знав, що мати прийшла, щоб просити його чи клопотати про когось. Тому, не чекаючи її прохань, він наказував встановлювати біля свого престолу такий самий престол для своєї матері і виконував усе, про що вона його просила. «Цей старозавітний образ синівської любові і послуху до матері, є образом того, як Господь Ісус Христос слухає молитви Своєї Матері, які Вона возносить за нас грішних і часто недостойних через свої гріхи звертатися до Господа», – сказав владика Антоній. Він побажав, щоб кожна людина частіше зверталася до Божої Матері, яка є справжньою молитвеницею і милостивою предстательницею за нас перед Богом.

Цього року у хресній ході взяв і голова Вінницької обласної ради С.П. Татусяк. Сергій Пилипович сказав, що він не вперше відвідує Іосафатову долину і кожного разу бачить тут багато людей, але цей хресний хід вразив своєю масштабністю і кількістю людей, які приїхали на Вінниччину з усіх куточків землі. «Тому моїм завданням буде переконати обласних депутатів про те, що на цьому місці потрібно створити комфортні умови для  прочан і допомогти у цьому Шаргородському монастирю, який піклується про Іосафатову долину», – наголосив він.

Митрополит Симеон подякував голові обласної ради та всім керівникам області, і насамперед, голові обласної адміністрації Миколі Васильовичу Джигі, котрий особисто потурбувався про те, щоб зробити дорогу до Іосафатової долини більш зручною для паломників (у порівнянні з минулим роком), та докладає багатьох зусиль для розвитку духовності на Вінниччині, відродженню її храмів, монастирів і таких святих місць, як Іосафатова долина.

Після закінчення хресного ходу і Божественної літургії архієреї разом з головою обласної ради оглянули купальню, яка побудована поруч зі святим джерелом, де відбулося явлення Божої Матері. Потім владика Симеон благословив людей, які встановлювали принесені на Іосафатову долину хрести і поспілкувався з парафіянами, котрі ще довго не покидали святе місце, набирали цілющу воду та підносили до Бога молитви за себе і за своїх ближніх.

Теги: