Австрійська католицька інформагенція "Kathpress" заявляє про наявність доказів причетності керівництва СРСР до знищення української греко-католицької церкви.

Йдеться про лист Микити Хрущова до Йосипа Сталіна, в якому тодішній керівник компартії УРСР звітує про виконану роботу, передає "Німецька хвиля".

Дослідники говорять про велику ймовірність автентичності листа, повідомляє "Українська правда"

Так, завідувач кафедри церковної історії УКУ доктор Олег Турій зазначає, що лист до Сталіна датовано 17 грудня 1945 року, і в ньому йдеться про "проведену роботу" зі знищення церкви та створення "ініціативної групи" з уніатських священиків.

Тому, на його думку, цілком ймовірно, що документ автентичний.

"Я як дослідник можу припустити, що такий лист міг бути, що він є дуже правдоподібним, бо він вписується в інші відомі документи, які підтверджують причетність Хрущова і особисто Сталіна до ліквідації церкви. І добре, що документ знайшовся", - каже він.

Насправді, додає Турій, документальних доказів про планомірне знищення греко-католицької церкви є дуже багато, але цей лист може стати вагомим аргументом.

Найімовірніше, лист було нелегально скопійовано і передано представникам церкви, зважаючи на те, що українські дослідники практично не мають доступу до таємних архівів Кремля, припускає Турій.

У прес-службі глави Української Греко-Католицької церкви кардинала Любомира Гузара повідомили, що станом на 30 липня він не мав у розпорядженні цього листа, але не відкидає, що документ міг отримати хтось із представників церкви в Австрії.

Водночас, австрійська агенція надала текст нібито листа Хрущова Сталіну про ліквідацію "уніатської" церкви в Україні з таємного архіву КПРС.

Теги: керівництво СРСР, Kathpress, Микита Хрущов, Йосип Сталін, Олег Турій, архів Кремля, УГКЦ, Любомир Гузар