Відкрилася виставка архівних документів з відродження Православ’я на Закарпатті8 вересня у приміщенні Державного обласного архіву Закарпаття під головуванням Високопреосвященнійшого Феодора, архієпископа Мукачівського й Ужгородського, відбулося відкриття спільної виставки архівних документів, присвяченої 80-річчю відродження Православ'я на Закарпатті і 100-річчю з дня народження архімандрита Василія (Проніна), повідомляє сайт сайт УУБА.

Участь у виставці взяли і представники професорсько-викладацького складу на чолі з ректором Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія та Карпатського університету імені Августина Волошина, Уповноваженим Української Православної Церкви з питань вищої освіти і науки професора, архімандрита Віктора (Бедь).

Документи, представлені на виставці, присвячені історії Православної Церкви на території Підкарпатської Русі у 20-30-ті роки XX століття і охоплюють майже двадцятирічний проміжок часу (з 1919 по 1938 рік), вони розповідають про діяльність Православних комітетів та Православних громад сіл Підкарпатської Русі, висвітлюють відношення центральної та місцевої влади до проблем православного руху на території нашого краю на початку і в середині 20-х рр. минулого століття, відтворюють складні процеси, які були пов'язані з формуванням вищих органів управління Православної Церкви.

Були представленні також документи, які розповідають про діяльність окремих православних громад міст і сіл Підкарпатської Русі, а також торкаються питань управління Православною Мукачівською (пізніше - Мукачівсько-Пряшівською) єпархією.

Серед документів, що експонувалися на виставці, увагу відвідувачів привернули затверджені Статути православних віросповідних парафіяльних громад сіл Підкарпатської Русі за 1924 - 1926 рр.; «Лист святого Синоду Сербської Православної Церкви єпископу Досифею з питання організації Православної Церкви на території Підкарпатської Русі» (31 грудня 1924 р./3 січня 1925 р.); «Меморандум Карпаторосійського православного населення Чехословацькому уряду відносно передачі церковного майна греко-католицькій церкві» (8 серпня 1926 р.); листи, звернення, прохання Карпаторуської Православної єпархії щодо організації загальноосвітніх курсів для православних священиків, а також протизаконної діяльності Празького архієпископа Саватія та ін.

На виставці були розміщені також секретні документи (листування між центральними та місцевими органами влади ЧСР; між центральною владою і єпархіальним управлінням Мукачівської (Мукачівсько-Пряшівської) Православної єпархії.

На завершення зустрічі науковцям, гостям та журналістам був представлений короткий архівний відеосюжет, де відображено 30-секундне інтерв'ю архімандрита Василія (Проніна).

Теги: