Облогу кіоску, що самовільно виріс біля місця паломництва на історичній території єврейського кладовища, в центрі якого – могила цадика Нахмана, здійснили жителі вулиці Пушкіна й активісти громадських організацій Умані.

– Кіоск тут з’явився пізно увечері, – розповідає уманчанин Володимир Гончарук. – Його встановили просто під носом у міліцейського посту, розмахуючи якимись паперами. А в суботу зранку до мене зателефонували і розповіли, що якісь люди починають копати землю біля цього кіоску. Ми приїхали і побачили, як двоє працівників махають лопатами, а за ними наглядає охоронець. Я виріс на вулиці Пушкіна, пам’ятаю, що тут де не копнеш, натрапиш на кістки. Яким же було наше здивування, коли ми встановили, що кіоск належить фірмі "Паломник", керівник якої Ігор Коровніков – єврей! Виходить що його підлеглі двічі порушили закони – і закон України, бо встановили кіоск без офіційних погоджень, і закон Тори, адже почали копати в шабат, та ще й на єврейському кладовищі.

Люди заблокували кіоск, але працівники, зачинившись у ньому, продовжували копати всередині. Невдовзі до кіоску підійшли паломники. Представники Міжнародного благодійного фонду запевнили, що гріх не тільки копати в суботу, а й на єврейському кладовищі. Зрештою робітники пішли.

Фірма "Паломник" відзначилась ще й тим, що викупила у міськради ветеринарну лікарню (колишні конюшні графа Потоцького) і перетворює їх на житловий комплекс для паломників, захопивши частину дороги і закривши прохід до багатоповерхівок, пише pres-centr.ck.ua.

Теги: