У середу, 21 вересня у Києві у фешенебельному ресторані «Бельведер» на схилах Дніпра відбувся перший в Україні молитовний сніданок. За Україну та сімейні цінності молилися європейські та вітчизняні політики, народні депутати України, дипломати, громадські та релігійні діячі. Захід відвідали єрархи УПЦ КП, УГКЦ, РКЦ, ВСО ЄХБ, ЦХВЄУ, ЦАСД, ВАЦ, - повідомляє спеціальний кореспондент РІСУ Наталія Маціпура.

В Києві відбувся перший в Україні молитовний сніданок (ФОТО)

Координатор молитовної групи в українському Парламенті Павло Унгурян нагадав, що така група з 15 народних депутатів, які сповідують різні конфесійні напрямки, молиться в Парламенті вже три роки, щочетверга вони збираються на сніданок з молитвою. Депутати читають Слово Боже, лобіюють закони, спрямовані на утвердження духовності, моральності та здоров’я українців.

Представник молитовної групи в Бундестазі Тіло Штайнберг розповів, що у німецькому Парламенті молитовна група існує вже багато років. За його словами, з 600 депутатів Бундестагу 200 особливо зацікавлені у Національному молитовному сніданку. (В Українському Парламенті з 450 депутатів до молитовної групи входять 15).

«Ми повинні з вірою йти в політику», - сказав німецький парламентар. Пан Штайнберг висловив сподівання, що віра об’єднає суспільство і практика молитовних сніданків стане для України доброю традицією.

Єпископ РКЦ в Україні Маркіян Трофим’як під час вітального слова зазначив, що всіх присутніх зібрала, перш за все, віра та турбота про майбутнє. Він процитував Євангеліє: ,,Бо де двоє або троє зберуться, в Ім"я Моє, там і Я з ними». «Я думаю, Бог сьогодні з нами, - сказав єпископ. - А якщо Бог з нами, то хто проти нас?»

Під час Молитовного сніданку простежувалася єдність присутніх і бажання обговорити проблеми захисту прав дітей та традиційних родинних цінностей.

Як зазначає Наталія Маціпура, на столах стояли страви з сиру та різні види м’ясної нарізки.

Від всеукраїнської Ради Церков у молитовному сніданку взяли участь католики, протестанти, представники Української Православної Церкви Київського Патраірхату. Проте не було представників Української Православної Церкви (Московського Патріархату). Як припустив один з ініціаторів заходу, координатор молитовної групи в Парламенті Павло Унгурян, сталася накладка і деякі представники Церкви не змогли приїхати через велике свято (Різдво Пресвятої Богородиці).

«Ми запрошували представників усіх церков. Можливо, хтось приїде пізніше», - сказав пан Унгурян журналістам, коли до закінчення заходу залишалося 15 хвилин.

Голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ протоєрей Георгій Коваленко відсутність представництва УПЦ на Молитовному сніданку пояснив тим, що представник від УПЦ не зміг взяти участь через святкові богослужіння, які правляться саме зранку цього дня.

Президент Європейського християнського політичного руху (ЄХПР) Пітер Возу розповів, що рух молитовних сніданків має понад півстолітню історію. У Європі традиція збирати політиків, церковних і громадських діячів існує більше 15 років і бути присутнім на таких заходах вважається політичною коректністю.

Завданням молитовного сніданку є наближення до наших християнських коренів, - зазначив Пітер Возу.

В Україні молитовний сніданок відбувся вперше, в рамках Форуму християнських політиків, що розпочинається у Києві.


Депутати Верховної Ради, які входять до складу Молитовної групи:

  1. Володимир Марущенко, Фракція НУНС.
  2. Тарас Чорновіл, Фракція «Реформи заради майбутнього».
  3. Генадій Задирко, Фракція «Реформи заради майбутнього».
  4. Раїса Сорочинська-Кириленко, Фракція «Реформи заради майбутнього».
  5. Анатолій Кінах,  Фракція ПР.
  6. Віталій Барвіненко, Фракція ПР.
  7. Павло Унгурян, Фракція БЮТ.
  8. Валерій Камчатний, Фракція БЮТ.
  9. Володимир Каплієнко, Фракція БЮТ. 
  10. Валерій Дубіль, Фракція БЮТ. 
  11. Валерій Бабенко, Фракція БЮТ. 
  12. Олена Шустік, Фракція БЮТ. 
  13. Ольга Боднар, Фракція БЮТ. 
  14. Руслан Лук'янчук, Фракція БЮТ. 
  15. Михайло Соколов, Фракція БЮТ.

Також до молитовної групи в українському Парламенті належить перший Президент незалежної України Леонід Кравчук СДПУ (о).

Теги: