У середу, 28 вересня 2011 року, у США упокоївся о. Атанасій Василь Пекар, видатний історик сучасності, дослідник історії Церкви на Закарпатті та розвитку Чину св. Василія Великого, автор численних книг українською та англійською мовами, визначний професор та вихователь, відомий місійний проповідник, багаторічний співробітник українського відділу Радіо Ватикану, інформує Богослов.org.ua.

Він народився 1 березня 1922 року в м. Перечині на Закарпатті. Після ієрейських свячень 1946 року повернувся до США, був професором у Піттсбурзькій семінарії Русинської візантійської Церкви. 23 березня 1956 року о. Василь Пекар вступив до Василіянського Чину, отримавши чернече ім'я Атанасія. Майже все життя о. Атанасія було пов'язане з вихованням молодих поколінь священиків не тільки у Василіянському Чині, але й у семінарії св. Йосафата у Вашинґтоні.

Голос о. Атанасія лунав в нашому ефірі на переломі 70-80-их років минулого сторіччя, коли від 1979 до 1982 року він був заступником керівника українського відділу Ватиканського Радіо, а потім від 1990 до 1996 року, коли о. Пекар був обраний Протоконсультором Василіянського Чину, і знову повернувся до Риму, він щомісяця, а то й частіше відправляв літургії та проповідував для українських радіослухачів. Протягом багатьох років о. Атанасій вів щотижневі рубрики, передачі, присвячені історії Церкви, зокрема на Закарпатті, та інші.

Декілька серій його передач вийшли друком окремими книжками. Слід згадати, що книжка "Ісповідники віри нашої сучасності" була видана ще 1982 року, коли не було жодного доступу до архівів в Україні чи можливості спілкуватись з подвижниками віри чи брати інтерв'ю у безпосередніх свідків подій. На основі з трудом зібраних часткових матеріалів про мучеників переслідуваної греко-католицької Церкви не тільки в Радянському Союзі, але й у Чехословаччині, о. Атанасій підготував коло 80-ти радіопередач, які потім були видані в "Бібліотеці духовної літератури" ОО. Василіян. Багато із них, такі як Владики Коциловський, Хомишин, Чарнецький, Ромжа, Ґойдич, священики, ченці та черниці були проголошені блаженними католицької Церкви.

Теги: