Патріарх Московський і всія Русі Кирило під час богослужіння у Почаївській лаврі закликав Європу не повторювати помилки побудови суспільства без Бога, - повідомив Кореспондент. "З цієї святої гори я хотів би звернутися і до Європи, яка тут зовсім поруч", - сказав патріарх у Почаївській лаврі. "Ми пройшли через страшний досвід побудови світу і суспільства без Бога. Не повторюйте наш страшний досвід", - закликав європейців Кирило.

Він вважає, що сьогодні Європа відмовляється від християнської спадщини, "виштовхуючи релігійне життя в сферу приватного", намагаючись побудувати щасливе суспільство з опорою на гроші і технології. Фінансова криза, що вибухнула, за його словами, ясно говорить про те, що такі спроби приречені на крах.

"Не може бути щастя, коли топчеться Богом дана мораль, коли руйнуються моральні основи життя", - переконаний глава РПЦ. Кирило вважає, що якщо люди будуть жити за заповідями Божими, "поєднуючи працю з молитвою, тоді відпадуть всі проблеми військових блоків, протистоянь".

Крім того, Кирило закликав Україну відновити єдність Церкви. "Я б хотів звернути своє слово до України ... щоб було відновлено єдність Христової церкви, ту саму єдність, без якої не може бути порятунку народу", - сказав Кирило.

Він зазначив, що політичні проекти із розділення церкви в країні слід відсунути в сторону, оскільки вони ні до чого доброго не приведуть.

"Людські амбіції, політичні проекти та інші ідеї, які сьогодні розділяють церкву, слід відсунути в бік. Оскільки ні один людський проект не забезпечить щастя і благополуччя, якщо досягнення цієї ідеї лежить через поділ народу, поділ церкви, через розрив між небом і землею", - зазначив він.

Нагадаємо, сьогодні, 5 серпня, завершується десятиденний візит патріарха Московського і всія Русі Кирила в Україну.

Теги: Кирило, Почаївська Лавра, єдність Церкви