Єпископ-помічник Київської єпарії УГКЦ Йосиф (Мілян) відвідав Румунію, де зустрівся з тамтешніми українськими греко-католицькими священиками. Робоча поїздка тривала п’ять днів – з 29 жовтня по 2 листопада і проходила попри кордон Буковини та Мараморщини (Закарпаття), повідомляє РІСУ.

Українські греко-католики Румунії на богослужіння ходять до православних і римо-католицьких храмів

Українські отці греко-католицького вікаріату Румунії поінформували єпископа, що їм бракує священнослужителів і чимало мирян на Богослужіння ходять до православних та римо-католицьких храмів. Українці також озвучили свої думки щодо збереження ідентичності УГКЦ в Румунії та висловилися за тісніший зв’язок з Київською Церквою-Матір’ю на єрархічному та душпастирському рівні.

Українські греко-католики Румунії на богослужіння ходять до православних і римо-католицьких храмів

Єпископ-помічник Київської єпархії УГКЦ Йосиф (Мілян), враховуючи ситуацію, запропонував розвинути низку ініціатив:

    Реалізувати проект для дітей та молоді під назвою «Відвідай Україну сакральну»;
    Організувати семінари для місіонарів, які проводить УГКЦ;
    Запровадити постійні зустрічі спеціалістів–богословів та реколектантів–духівників як з Румунії, так і з України;
    Організовувати прощі до греко-католицьких чудотворних ікон, зокрема в Румунії;

Владика Йосиф запросив вірних УГКЦ Румунії взятии участь у посвяченні Патріаршого Собору у Києві у 2013 році, а виконуючий секретар Пасторально-місійного відділу УГКУ о. Василь Поточняк, який супроводжував єпископа у поїздці, на літню прощу до Зарваниці улітку наступного року.

УГКЦ Румунії налічує 13 парафій та 7 дочірніх спільнот, в яких душпастирюють 12 священиків. Деякі з отців навчалися в українських семінаріях та згодом здобували наукові ступені у Римі. Усі громади, окрім двох із території Банату, об’єднані у два греко-католицькі деканати: Буковинський та Мараморський (Закарпатський) на чолі з генеральним вікарієм о. Іваном Волощуком. Богослужіння проводяться в кількох повернутих храмах, а також збудованих каплицях і пристосованих приміщеннях.

Теги: