Нещодавно представники БФ «Карітас Київ» (УГКЦ) взяли участь у звітній конференції, що відбулася у приміщенні агенції «Українські новини» у Києві. Під час конференції представники БФ «Карітас Київ» презентували результати соціологічного дослідження «Сучасна ситуація у сфері лікування, догляду та підтримки дітей з ВІЛ-інфекцією» своїм партнерам і представникам ЗМІ, пише департамент інформації УГКЦ.

Про це повідомив о. Роман Сиротич, директор БФ «Карітас Київ». На презентації дослідження однозначною була думка стосовно того, що потенціал держави у наданні послуг догляду та підтримки уразливим групам дітей та їх родин вимагає розвитку і що надання потребуючим сім'ям таких послуг досі залишається на незадовільному рівні. За оцінками Міністерства охорони здоров’я України, станом на кінець 2007 року поширеність ВІЛ-інфекції серед дорослого населення України (віком 15-49 років) становила 1, 63%. Сьогодні ця цифра ще більша, а це свідчить про те, що епідемія ВІЛ/СНІДу серед країн Європи та Співдружності Незалежних Держав в Україні є найбільш суворою. «За даними українського СНІД-центру, лише близько чотирьох відсотків людей добровільно проходять тестування на ВІЛ (якщо не брати до уваги вагітних та хворих, які тестуються в обов’язковому порядку) і наразі знають свій ВІЛ-статус», ─ каже Галина Корбеляк, координатор роботи із дітьми та молоддю в БФ «Карітас Київ».

У рамках дослідження було розроблено систему індикаторів для моніторингу та оцінки стану сфери догляду за ВІЛ-позитивними дітьми, а також рекомендації для дальшого покращення процесу повноцінної інтеграції таких дітей у суспільство. Висновки та розроблені рекомендації передусім розраховані на тих, хто приймає рішення, - державні та неурядові організації, а також тих, хто працює у сфері захисту дітей, адже багато сімей з ВІЛ-позитивними дітьми повідомляють про випадки дискримінації їхніх дітей у школах та інших дитячих закладах України, незважаючи на те, що національне законодавство гарантує право дитини на освіту та соціальну допомогу попри їхній ВІЛ-статус.

Київський «Карітас» більше як 10 років працює на щоденній основі із дітьми та молодими людьми, які перебувають у кризових умовах життя, серед котрих є і ВІЛ-інфіковані.

Теги: