Відродженню автокефальної церкви, котре відбулося два десятиліття тому, присвячено виставку "Церква у віках". Вона відкрилася у Львівському музеї історії релігії і представила унікальні раритети, котрі ілюструють становлення, розвиток та діяльність автокефалії в державі.

Оригінальні матеріали для експозиції взято із фондосховища музею, але чимало з них представили й храми, що діють на території регіону. Виставка складається з двох частин - історичної і сучасної. В ній показано діяльність церкви з 1989 року, коли отець Володимир Ярема оголосив відхід своєї парафії з підпорядкування Московському Патріархатові.

Як розповіла заввідділом музею "Православ'я в Україні" і автор виставки Людмила Ходькова, це було третє відродження УАПЦ. А серед її найцінніших скарбів - Острозька Біблія, видана Іваном Федоровим завдяки підтримці Князя Острозького 1581 року. Не менший раритет - Пересопницьке Євангеліє, видане в XVI столітті. Особливість цієї Книги в тому, що вона перекладена на рідну мову. Можуть побачити відвідувачі й макети дерев'яних православних церков XVI-XVII ст., літургійне шитво, світлини, особисті речі Патріарха Димитрія.

Як зазначила директор музею Зоряна Білик, експозиція започатковує цикл виставок "Вихід українських церков з підпілля". Ця тема буде послідовно висвітлюватися протягом серпня-вересня.

Теги: