Сьогодні на Гавайських островах День вступу в США. А в Росії відзначають День повітряного флоту. Крім того, цього дня в 1649 році Богдан Хмельницький уклав з поляками Зборівську угоду.

Зборівську угоду 1649 — укладено Богданом Хмельницким з польським королем Яном-Казимиром після найважчої поразки поляків, що виступили для придушення повстання козаків, під містечком Зборів 5-6 серпня (17-18 серпня) 1649 від Хмельницького і його союзника, кримського хана Іслам-Гірея.

18 серпня: цей день в історії
Умови угоди полягали в наступному: польський уряд обіцяв повну амністію всім, хто брав участь у повстанні, і дозволив гетьману збільшити число реєстрових козаків до 40 тис., дозволяючи набрати їх з королівських і шляхетських маєтків і розмістити в Україні, де не повинні були мешкати польські війська; всі, хто не увійшли до реєстру, зобов'язані повернутися на своє колишнє місце перебування; гетьман одержував на своє утримання м. Чигирин з округом; уряд зобов'язав знищувати унію і допустити київського митрополита в сенат; евреї і ієзуїти втрачали право проживання в Україні; всі посади і чини в Київському, Брацлавському і Чернігівському воєводствах король міг роздавати тільки місцевим православним дворянам. Ця угода забезпечувала, таким чином, інтереси і права православної церкви і інтереси реєстрового козацтва, але залишала незачепленими соціальні порядки, що панували в Україні, зберігала шляхту і холопів. Втім, і занесені в угоді вимоги Хмельницького не були повністю задоволені. Надзвичайний сейм, скликаний у листопаді 1649, затвердив угоду, але на тому ж сеймі київський митрополит не був допущений у сенат. Не була знищена і унія.

Сліпий релігійний фанатизм польського суспільства, що не мирився з думкою про рівноправність православної церкви з католицькою, і небажання народу знову нести щойно скинене ярмо кріпосного права перетворили Зборівську угоду на фікцію, що погано дотримувалася з обох боків. Нарешті, 24 грудня (5 січня) 1650 польський сейм оголосив нову війну козакам.

Православні: Євстигній.

Католицькі: Агапіт, Флор, Лавр.

Цього дня:

1227 Помер завойовник Євразії Чінгісхан.

1868 Французький астроном П’єр Жансен виявив у сонячному спектрі новий елемент – гелій.

1950 4-місячне котеня, слідуючи за групою альпіністів, підкорило альпійську вершину Маттерхорн.

1971 Австралія і Нова Зеландія заявили про виведення своїх військ з В'єтнаму.

18 серпня народилися:

1824 П’єр Мартен, французький металург, творець мартенівських печей.

1922 Ален Роб-Грійе, французький письменник, кінорежисер («Анжеліка», «Гра з вогнем»).

1933 Роман Поланскі, польський кінорежисер, актор («Гіркий Місяць», «Китайський квартал»).

Теги: Богдан Хмельницький, Зборівська угода, День повітряного флоту