Кабінет Міністрів України затвердив план заходів щодо реалізації Концепції соціальної адаптації осіб, що відбули покарання у вигляді позбавлення волі, розрахованої до 2015 року. У цій діяльності Уряд приділяє значну роль громадським, релігійним і благодійним організаціям. Вони будуть залучені до удосконалення відповідної нормативно-правової та методичної бази, соціального супроводу та соціального патронажу звільнених з місць позбавлення волі осіб, запобігання злочинності.

Про це сказано в розпорядженні Уряду №740-р від 01.07.2009 року, яке набуде чинності з 1 січня 2010 року.

Держава залучатиме церкви до соціального супроводу засуджених Кабінет Міністрів доручив Міністерству праці та соціальної політики розробити до липня 2010 року за участі громадських, релігійних і благодійних організацій законопроект, спрямований на удосконалення соціального супроводу та соціального патронажу осіб, які відбували покарання у виді позбавлення волі. Також за участі Церков та інших громадських інституцій будуть підготовлені зміни до підзаконних актів та проведений аналіз законодавства іноземних держав щодо надання послуг звільненим з місць позбавлення волі особам, за результатами якого передбачено вдосконалення моделі їх соціальної адаптації.

Крім цього, Уряд доручив Раді міністрів АР Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським держадміністраціям та Міністерству праці та соціальної політики сприяти на постійній основі громадським, релігійним і благодійним організаціям у провадженні діяльності, спрямованої на розв'язання проблем звільнених з місць позбавлення волі осіб, а також вивченню та подальшому застосуванню досвіду таких організацій.

План реалізації Концепції у рамках запобігання злочинності передбачає участь релігійних та інших організацій у забезпеченні лікування колишніх ув’язнених від алкогольної і наркотичної залежності за направленням центрів соціальної адаптації та інших установ, що надають соціальні послуги звільненим із місць позбавлення волі особам, а також за зверненнями таких осіб.

Також Церкви і релігійні організації будуть брати участь у наданні соціальних послуг колишнім ув’язненим з наркотичною залежністю, що пройшли лікування, а також тим з них, що опинились у складних життєвих обставинах, з метою запобігання вживанню ними наркотичних засобів. Кабмін також передбачив залучення волонтерів громадських, релігійних і благодійних організацій до роботи з надання соціальних послуг особам, що відбули покарання у вигляді позбавлення волі

Теги: Кабінет Міністрів, надання соціальних послуг, запобігання злочинності