«Берегти та відновлювати!», – з таким закликом виступає громада села Буковинка і показує наочний приклад. У селі існує стародавня церква, що потребувала ремонту. Завдяки небайдужим її відремонтували та укріпили, пише Закарпаття онлайн.

Рятували всім селом – ні, це не про людину і не про тварину, а про церкву, що височіє над селом Буковинка Мукачівського району. Вона побудована на честь святителя святого архистратига Михаїла, це засвідчує ікона цього святого, розміщена в правому нижньому кутку іконостасу. Історія церкви сягає у далекий 1740 рік, за словами старожилів, саме тоді її побудували. Дехто вважає, що церкві близько трьохсот років, але достовірно не може сказати ніхто, адже документи, що можуть засвідчити точну дату побудови, загублені. Жителі села знайшли єдиний напис на стіні, що засвідчує хоч якусь дату. Його виявили після того, як стара штукатурка осипалася і залишився напис 1472. Але чи це дата початку будівництва церкви, чи щось інше, ніхто не знає, але напис все ж вирішили залишити при реконструкції церкви.

За словами жителів та сільської громади, роки почали брати своє, історична пам’ятка почала руйнуватися. Одна з причин – дерево, що росло поруч з церквою. Липа мала в діаметрі півтора метра, і коли її розхитував вітер, крона та корені руйнували церкву. Через це утворилися величезні тріщини, залишки яких можна побачити на стелі та стінах церкви. Також однією з причин руйнування жителі села називають поганий фундамент.

Зараз ремонтні роботи в церкві виконані на 70%, залишилося реставрувати образи. Більшість робіт ззовні та всередині вже виконані, найперше чим зайнялись – укріпили фундамент, – розповідають селяни . Допомагали відновлювати церкву всі жителі Буковинки і сусідніх сіл, кому не байдужа її доля. Долучилися до реставрації і благодійники. Люди сподіваються, що укріплена та відреставрована церква зможе простояти ще багато років.

Теги: