У Донецьку греко-католики з "Карітасу" втілюють програму зі зниження чисельності дітей-сиріт на 30%29 лютого в Донецьку, в конференц-залі готелю "Прага", відбувся круглий стіл на тему: «Реалізація міської програми "Збережемо дитині сім´ю". Партнерство в інтересах дітей». На заході була представлена програма зі зниження чисельності донецьких дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на 30% до кінця 2014 року, повідомляють організатори події для "Релігії в Україні".


Інструментами для досягнення мети програми виступають впровадження практики раннього виявлення сімей з дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах, застосування новітніх технологій в роботі з сім'єю, розвиток сімейних форм виховання для тих дітей, чиє повернення в біологічну сім'ю неможливе.


"Збережемо дитині сім'ю" реалізовується в Донецьку за підтримки фонду "Розвиток України" та HealthRight International. Проект впроваджується Донецьким міським центром для сім´ї, дітей та молоді, Донецькою міською службою у справах дітей, Донецькою молодіжною громадською організацією "Альтернативний Молодіжний Центр" ("Город Солнца"), та "Карітасом Донецьк" — благодійною установою, що є частиною організації "Карітас України", яку засновано у 1994 році для координації зусиль доброчинних організацій місцевих громад Української Греко-Католицької Церкви.


Мета проекту "Збережемо дитині сім'ю" ─ профілактика соціального сирітства через збереження для дитини можливості проживання в кровній сім'ї.


Учасники заходу зазначають, що сучасне сирітство в своїй більшості – це наслідок недостатньої уваги суспільства до соціальних проблем сімей, у яких є діти. Причини, через які діти залишаються без батьківської опіки найрізноманітніші, але наслідок один – дитина позбувається права на сімейне виховання. Сьогодні соціальне сирітство є глобальною проблемою в українському суспільстві. Ситуацію з дітьми-сиротами ускладнює і прогресуюча тенденція до порушення структури сім’ї, погіршення виховної роботи з дітьми та батьками.


Незважаючи на активні радикальні зрушення у світовому процесі виховання підростаючого покоління, в Україні концепція суспільного виховання дітей, позбавлених батьківського піклування, практично не зазнає змін. Як і раніше, для таких дітей основним шляхом влаштування їх долі залишається інтернатна система утримання та виховання.


Координаторка роботи із дітьми і молоддю у місцевому "Карітасі" Любов Пантелюк презентувала на круглому столі роботу організації за даним проектом з вересня 2011 року. Вона каже, що проект, який зараз втілює донецький "Карітас", ставить перед собою чіткі і реальні завдання. Це насамперед виявлення серед кризових сімей таких, які здатні за допомогою соціальної підтримки відновити необхідні функції сім'ї як соціального організму. Крім цього, необхідно надати необхідну підтримку дітям, сім'ї яких у даний момент не справляються зі своїми функціями.

Теги: