Керівник головних інтернет-ресурсів УПЦ (МП) пояснив, що видалив інтерв'ю митрополита Володимира через те, що воно не вписувалося у «систему»Прес-секретар Предстоятеля УПЦ, шеф-редактор інтернет-видання «Православіє в Україні» протоієрей Георгій Коваленко, який також був призначений 21 лютого Синодом УПЦ на посаду головного редактора офіційного сайту УПЦ (замість архієпископа Олександра Драбинка), у коментарі виданню «Телекритика» спростував повідомлення порталу «Релігія в Україні» про цензурування висловлювань митрополита Володимира на сайтах УПЦ.

Нагадаємо, наш портал нещодавно розмістив новину про те, що із сайту УПЦ «Православіє в Україні» була видалена новина з фрагментами інтерв'ю митрополита Володимира, яке він дав газеті «Дзеркало тижня». Замість новини тепер залишилась порожня сторінка. Крім того, з офіційного сайту УПЦ знято банер з посиланням на сторінку, де зібрана інформація про стан здоров'я митрополита Володимира, зокрема про його активність, дієздатність.

У коментарі «Телекритиці» отець Георгій запевнив, що цензури на слова Предстоятеля на сайті немає, а інтерв'ю митрополита Володимира було зняте через те, що воно не узгоджувалося з митрополитом і його помічниками та готувалося не за правилами прес-служби УПЦ.

«На офіційному сайті мають бути тільки офіційні інтерв'ю. Однак під час інтерв'ю митрополита "Дзеркалу тижня" ані я, ані секретар предстоятеля владика Олександр не були присутні. Ми про нього дізнались лише тоді, коли воно вже було опубліковане. Це інтерв'ю було, однак його текст не погоджувався ані з Блаженнішим, ані з його помічниками, - сказав він, - "Дзеркало тижня" - високопрофесійна газета, і ми не проти того, що вони опублікували це інтерв'ю. Але фактично воно роблене не за тими правилами, які в нас прийняті. Тому я зняв із сайту цей матеріал. Такою є наша редакційна політика. Те, що я чув власними вухами та бачив на власні очі, буде у нас публікуватись, інша праця журналістів нехай публікується на їхніх сайтах».

Протоієрей Георгій Коваленко наголосив, що при розміщенні матеріалів на сайтах він завжди керувався такою редакційною політикою: «Перед інтерв'ю з Блаженнішим до мене приходили запитання, далі ми з ним заздалегідь проговорювали ці питання, потім мої люди розшифровували, погоджували ці слова з Блаженнішим. У нас була своя система, за якою ми завжди працювали. Це інтерв'ю зроблене не за цією системою, а в напівдетективному жанрі. Коли інтерв'ю брали телеканали на вулиці у Блаженнішого, ми так само ними не займались. Я як редактор не зобов'язаний ставити це чуже інтерв'ю собі на сайт. До того ж, у той самий день ми поставили відео та проповідь Блаженнішого. Ми маємо робити пастирську справу, а геополітика чи довкола церковна політика - це не наша справа».


Зі свого боку редакція порталу «Релігія в Україні» звертає увагу отця Георгія і громадськості на незаперечні факти:

- Предстоятель ХОТІВ висловити кореспонденту «Дзеркала тижня» свою позицію на актуальні питання життя УПЦ (інакше б не став говорити, просто пославшись на хворобу і т.ін.);

- Предстоятель бажав висловитися САМЕ ТАК, як він це зробив (інакше б направив кореспондента до прес-служби УПЦ).

У редакції порталу «Релігія в Україні» також постали запитання до системи контролю за якістю висловлювань митрополита Володимира:

- Якщо "це інтерв'ю зроблене не за цією системою", то чи варто нехтувати думкою Предстоятеля лише на тій підставі, що вона не пройшла всі етапи редагування "системою"?

- Може, пастві не варто відмовляти у праві чути "нередаговану" мову свого Предстоятеля і самій інтерпретувати його слова з огляду на суперечливий стан ситуації в управлінні Церквою?

- Враховуючи важливість позиції, яку висловив Предстоятель УПЦ в інтерв'ю тижневику, чи можна сподіватися, що після якнайшвидшого редагування інтерв'ю воно повернеться на сайт УПЦ?

Теги: