«У ставленні до мігрантів УГКЦ передусім бачить людину», – сказав виконавчий секретар Пасторально-місійного відділу УГКЦ, о. Василь Поточняк, який нещодавно взяв участь у науково-практичному семінарі «Заробітчани Івано-Франківщини: минуле і сьогодення», зініційованому керівництвом Української всесвітньої координаційної ради (УВКР), повідомляють для "Релігії в Україні" представники паломницької спільноти "Самбір-Зварниця".

Форум проходив на базі Івано-Франківського Національного технічного університету нафти та газу.

Під час семінару о. Василь розповів про основні напрями у вирішенні проблеми трудової міграції. Звернув увагу, що, упродовж майже ста тридцяти років від початків української міграції, УГКЦ пробувала відразу йти за людьми, які покидали свою Батьківщину, щоб ними духовно опікуватися. Наголосив, що саме і передусім людина і її життя має бути центром праці з мігрантами. Закликав до того, що вже прийшов час від говоріння про трудових мігрантів перейти «до говоріння у правді і до діяння». Запропонував об’єднати зусилля Церкви, держави, громадських організацій  і працювати разом.

Цитуючи  екс-главу УГКЦ Любомира Гузара, що «від добра люди не покидають рідної оселі», наголосив, що «українці виїхали за кордон і нині виїжджають передусім через бідність, брак вчасно і належно оплачуваної роботи, щоб звести кінці з кінцями, які прийшли через бездарність державних провідників», – говорить секретар відділу. Звернув увагу на те, що в Україні і понині немає єдиного державного органу, який би відповідав за мігрантів. Зауважив, що праця з посольствами теж не є простою, через постійну зміну влади і її наставлення до України, «а українська політика за кордоном, яка презентує там Україну, –  є примітивною», – говорить о. Василь.

Отож, за словами секретаря відділу, їхня структура – це єдиний орган в УГКЦ, комісії якого виконують всю роботу, яка стосується мігрантів. Через священиків відділ допомагає мігрантам у країнах їх перебування і не тільки духовно. Він зазначив, що УГКЦ за кордоном провадить також культурну, освітню і просвітницьку роботу у співпраці з громадськими організаціями.

У роботі форуму взяли участь державні діячі, науковці, духовенство, представники місцевої влади, громадських організацій та заробітчанських спільнот в Україні, Росії, Іспанії тощо. Михайло Ратушний, голова УВКР, зокрема, зазначив, що цю серйозну проблему не можна вирішити тільки силами самих трудових мігрантів, тільки силами УВКР, чи науковими рекомендаціями, «має бути загальнодержавна програма», – говорить п. Ратушний.

На конференції було прийнято рішення, що Євген Гірник, член президії УВКР, очолить новостворене регіональне відділення УВКР на Прикарпатті. А також голова облради повідомив,   що обласною радою вже створена  депутатська комісія з вивчення дотримання прав трудових мігрантів, жителів Івано-Франківської області та членів їхніх сімей на чолі з Тарасом Парфаном.

УВКР створена у серпні 1992 року рішенням І Всесвітнього форуму українців. Її мета – сприяти своєю діяльністю зміцненню й розбудові незалежної, соборної, демократичної Української держави, утвердженню інтересів України та світового українства у всіх сферах світового простору шляхом координації діяльності громадських організацій в Україні й українській діаспорі. З 2011 року головою УВКР є Михайло Ратушний.

Теги: