Керівник Фонду Аденауера в Україні: Візит до Брюсселю релігійних лідерів України зумисно зірвалиПредставники Євросоюзу та особи, які планували поїздку членів Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій до Брюсселю, вважають, що візит релігійних діячів зумисно зірвала українська влада. Таку думку у коментарі для РІСУ висловив Ніко Ланге – керівник українського представництва Фонду Конрада Аденауера, один із співорганізаторів поїздки.

 

«Склалося враження, що це було спеціально зроблено, щоби лідери українських Церков і релігійних організацій не приїхали до Брюсселю. Для людей, які організовували цей візит, та для потенційних співрозмовників у Брюсселі це очевидно», - сказав він.

Ніко Ланге повідомив, що візит до Брюсселю все одно відбудеться. Імовірно, зустріч пройде після Великодня, проте точної дати він не назвав, пославшись на те, що важко узгодити час, який би підходив усім без винятку членам ВРЦіРО.

«Це не означає, що візит скасовано, це означає, що візит перенесено. І ми будемо знову намагатися його організувати», - запевнив керівник представництва Фонду Конрада Аденауера.

Ніко Ланге зазначив, європейські лідери - Герман ван Ромпей, Штефан Фюле, Вілфред Мартенс добре обізнані із українськими реаліями. Усі вони мають певний досвід спілкування із нашими політиками. Тому європейці хотіли б зустрітися із лідерами Церков. На його думку, Україна, як багатоконфесійна держава, може вигідно представити свої духовні традиції, культуру в ЄС. І українські релігійні діячі можуть це зробити якнайкраще.

Керівник представництва Фонду Конрада Аденауера водночас не заперечив, що європейські лідери поцікавляться у представників духовенства і їхньою думкою щодо сучасного суспільно-політичного життя в Україні.

«Керівникам ЄС також цікаво було б почути від релігійних лідерів про події в Україні. Це дуже важливо, тому що, на відміну від політичних інститутів або політиків зокрема, до українських Церков є велика повага», - наголосив він.

Як відомо, візит членів ВРЦіРО був запланований на 21 березня. Однак його скасували через зустріч із Президентом Віктором Януковичем. Поїздку релігійних лідерів України до Брюсселю організатори готували впродовж чотирьох місяців.

Теги: