Івано-Франківська книгарня «Є» та Видавничий центр «Академія» запрошують на презентацію нової книги Володимира Єшкілєва «Усі кути трикутника», що відбудеться 12 квітня о 18.0, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Літакцент.

В Івано-Франківську презентуватимуть книгу Володимира Єшкілєва про молодого Сковороду

Головний герой роману — зовсім юний Григорій Сковорода, якого вабили мандри з їх пригодами, містичні вчення, таємні знання. Подорожуючи Австрією та Італією, він потрапив у вир карколомних подій, що змінили політичну карту Європи напередодні Семирічної війни. Тоді він ще не був письменником, ніхто не знав його як філософа. Однак імовірна його причетність до однієї з масонських лож, вважає автор книги.

Володимир Єшкілєв пропонує не життєпис, а художній роман, в основі якого — пригода. І цього разу він намагається по-своєму роздивитися малодосліджені сторінки української історії. Пригода об’єднує зображені в романі події, що належать і теперішньому часу.

Уривки з неопублікованого нового роману під робочою назвою «Андрогін» з’являлися в інтернеті. Сам автор говорить про нього так: «Я за своїм світовідчуттям — гностик. Що стосується ретроспективи специфічного українського гностицизму, то тут бачимо чи не одиноку постать Григорія Сковороди. Його учні всі як один стали масонами, але продовжити сковородинська «специфіку» не зуміли. Вони занадто захопилися Кантом. Під потужним катком критичної філософії все містичне і самобутнє придбало «плоский» профанічний вигляд. Категоричний імператив став здаватися більш важливим і потрібним, ніж гностичний пошук шляхів до Абсолюту. До слова, ця ілюзія залишається актуальною проблемою і в наші дні. Пізніше, після заборони масонів за Олександра і розгромі лож за Миколи, гностична лінія Сковороди остаточно згасає, а на самого Григорія Савича його соціально стурбовані біографи надягають драну народницьку свитку. Для української езотерики це дуже типова історія. Яскравий спалах, а потім — згасання, тління і холодна пітьма. Варто згадати у зв’язку з цим і групу видатних алхіміків, зібраних в Станіславі в першій половині XVIII століття коронним гетьманом Йосипом Потоцьким, і київських розенкрейцерів 1920-х років».

Сергій Грабар, письменник, керівник підрозділу НСПУ з міжнародних зв’язків, про «Усі кути трикутника»: «Читання роману нагадало мені Гобеленову галерею Ватікану. Оповідь зіткана з найтонших ниток. То виблискує золотим і срібним шиттям, то тьмяніє під сподом присмеркових подій. А в центрі Григорій, Григорій Савич Сковорода – не іконний, не витесаний з криці, а нормальний, людяний. І, що цікаво, не босий, як того багатьом хочеться. Взагалі, важко уявити великого філософа, педагога, знавця доброго десятка мов, який босоніж мандрує Європою. Щось тут — від лукавого. Дуже вже ми любимо сиротіти й принижуватися. Саме ці канони і ставить під сумнів Володимир Єшкілєв».

Адреса КМЦ «Є»: Івано-Франківськ, вул. Незалежності, 31. Вхід вільний.

ерело: <a href="https://litakcent.com/2012/03/19/jeshkiljev-pro-molodoho-skovorodu/">ЛітАкцент</a

Теги: