У ці дні святкування Перемоги у Великій Вітчизняній (1941-1945 рр.) і загалом у Другій Світовій війні, в українських Церквах пройшли богослужіння на спомин про загиблих, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на прес-служби конфесій.

Зокрема, 9 травня з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви митрополита Київського і всієї України Володимира  у всіх храмах міста Києва відбулися богослужіння, під час яких були піднесені сугубі молитви про захисників вітчизни, що поклали своє життя на полі брані. У Свято-Іллінському храмі Києва, після закінчення літургії та панахиди по спочилим воїнам, священнослужителі та парафіяни привітали одного з найстаріших священиків УПЦ, учасника бойових дій Великої Вітчизняної Війни протоієрея Романа Косовського з Днем Перемоги.

8 травня митрополит Львівський і Сокальський Димитрій з УПЦ Київського Патріархату взяв участь у поминальних заходах за жертвами Другої Світової війни, комуно-більшовицького та нацистського режимів, що проходили у Львові.

Організований захід був Комісією УГКЦ «Справедливість і мир» спільно із молодіжною організацією «Українська молодь - Христові». Серед учасників акції були також представники духовенства Української Греко-Католицької Церкви, Римо-Католицької Церкви, Вірменської Апостольської Церкви, Євангельських християн баптистів «Віфанія», Спілки політв᾽язнів Львівського осередку, міської мерії, молодіжних організацій та військового капеланства УГКЦ.

Згідно програми заходів митрополит Димитрій очолив відправу заупокійної екуменічної панахиди за жертвами Другої Світової війни та обох злочинних режимів: комуно-більшовицького та нацистського. З-поміж духовенства інших християнських конфесій були присутні представники Української Автокефальної Православної Церкви.

Урочистою процесією на чолі з духовенством усі присутні вирушили до комплексу "Цитадель", де молитвою перед меморіальним хрестом вшанували пам'ять усіх загиблих українців: під час війн, катувань, репресій.

У заходах взяли участь М.Д. Костюк, голова Львівської обласної державної адміністрації, О.І. Панькевич, голова Львівської обласної ради, В.М. Косів, заступник міського голови Львова з гуманітарних питань, члени депутатських корпусів Львівської обласної та міської рад.

Отець Олег Лука, референт Комісії УГКЦ «Справедливість і мир», яка ініціює Всеукраїнську акцію «День пам᾽яті» цього року, звернувся до присутніх із словом, в якому вказав на три головні корені особистого і суспільного розвитку, як внутрішнього, так і зовнішнього. Серед них – любов, як джерело всякого добра; тому і спільна молитва є добрим інструментом для плекання цього кореня. З любові можливим стає прощення, як елемент зцілення і оздоровлення особи, а також усіх тих моментів минулого і теперішнього, які можуть вражати й бентежити. А похідним цих двох у своєму природному процесі стає мир, примирення.

Українські Церкви спільно пом'янули загиблих у Другій Світовій війні (ФОТО)8 травня на запрошення націонал-патріотичних сил Житомирщини високопреосвященний Володимир, архієпископ Житомирський і Поліський УАПЦ, взяв участь в мітингу-реквієму, присвяченого закінченню другої Світової війни. Владика відслужив заупокійну літію над всіма загиблими учасниками, відомими і невідомими жертвами трагічних подій, що забрали десятки мільйонів люду. Цього ж дня на прохання журналістів архієпископ Володимир дав коментар місцевому телеканалу «Тоніс» з нагоди свята Дня перемоги.

8 травня Харківсько-Полтавська єпархія Української Автокефальної Православної Церкви (оновленої), очолювана архиєпископом Ігорем (Ісіченком), провела церковне вшанування жертв Другої світової війни. Канцлер єпархії протоієрей Віталій Зубак, харківський декан протоієрей Олег Козуб та о. Павло Кущ відвідали могили воїнів Війська Польського, меморіял воїнам Радянської Армії в Лісопарку, пам’ятний знак воїнам Української Повстанської Армії на старому харківському цвинтарі, братську могилу воїнів Чехословацького окремого корпусу в селі Соколове. Разом із клиром єпархії вклонилися могилам полеглих у війні голови харківських обласних організацій ВО «Свобода» Ігор Швайка, Української Народної партії Василь Третецький, партії «Реформи і порядок» Іван Варченко, активісти політичних партій і патріотичних організацій Харкова.

Українські Церкви спільно пом'янули загиблих у Другій Світовій війні (ФОТО)На цвинтарі воїнів Війська Польського було відправлено екуменічне заупокійне богослужіння за участю священика Римсько-Католицької Церкви. Квіти до могил польських воїнів поклали Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Ян Ґранат, польські, російські та ізраїльські дипломати.

Священики УАПЦ (оновленої) відправили панахиди за полеглими воїнами Радянської Армії, Української Повстанської Армії, Чехословацького корпусу. До пам’ятників було покладено квіти. У селі Соколове разом із харківськими священиками відправив панахиду настоятель Успенської парафії цього села о. Станіслав Аштраф’ян, Харківсько-Полтавська єпархія УАПЦ(о). Після завершення поминальних богослужінь учасники меморіяльної акції відвідали Успенську парафію с. Соколове, помолилися в парафіяльному храмі й зустрілися з представниками громади.

Теги: