Глава УГКЦ: ми рухаємося в напрямку конкордату між Ватиканом і УкраїноюГлава Української Греко-Католицької Церкви Верховний архиєпископ Святослав (Шевчук) під час візиту до Харкова заявив, що будівництво відносин між Церквою та державою можливе лише на паритетних засадах, передає РІСУ.

«Ми ніколи не були державною Церквою й не хочемо бачити себе інструментом влади. Наше місце – в громадянському суспільстві, а не у владі, – зазначив він.

Першоєрарх наголосив, що кращий спосіб фіксувати стосунки між католицькою Церквою та державою – це конкордат (угода між Ватиканом та іншою країною):  «Більшість країн Заходу вже мають такі угоди з Ватиканом. Чи дійде до цього Україна – не знаю. Але ми рухаємося в цьому напрямку».

Також Святослав висловив думку, що Церкви в Україні зможуть об’єднатися тільки тоді, коли стануть вільними від політики, коли будуть справді Церквами й не дозволятимуть використовувати себе з геополітичною метою.

«Ісус Христос заснував єдину Церкву і вона існує. Її не можна до кінця роздерти – вона роз’єднана лише у людському вимірі. Розділення – то наслідок гріха», – заявив глава УГКЦ.

Він також запевнив, що Українська Греко-Католицька Церква намагається бути першою в любові та закликав вірних подавати приклад любові та єдності всім людям.

Теги: