24-27 травня у Вроцлаві (Польща) відбулося засідання Постійного Синоду єпископів УГКЦ, на якому були розглянуті питання ролі мирян в житті та місії Церкви, реалізації Стратегії розвитку УГКЦ на період до 2020 року тощо, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

У Постійному Синоді, окрім блаженнішого Святослава (Шевчука), глави УГКЦ, брали участь єпископи з України та з-за кордону: владика Ігор (Возьняк), архиєпископ і митрополит Львівський, владика Василь (Семенюк), архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський, владика Павло (Хомницький), єпарх Стемфордський (США), владика Давид (Мотюк), єпарх Едмонтонський, та владика Богдан (Дзюрах), секретар Синоду Єпископів УГКЦ.

Перший день роботи Постійного Синоду, 24 травня, був присвячений підготовці Синоду єпископів 2012 року, який проходитиме 9-16 вересня у Вінніпезі (Канада). Зокрема, велику увагу було звернено на методологію представлення головної теми цьогорічного Синоду - ролі мирян в житті та місії Церкви. Згідно з рішеннями Постійного Синоду, у висвітленні цієї теми слід врахувати позицію Католицької Церкви щодо ролі мирян загалом, представити досвід мирянських рухів УГКЦ упродовж століть, проаналізувати сучасний стан віруючого мирянства УГКЦ в Україні та на поселеннях, як рівно ж бачення самих мирян своєї ролі в євангелізаційній діяльності УГКЦ.

Окрім цього, члени Постійного Синоду заслухали Звіт про стан реалізації Стратегії розвитку УГКЦ на період до 2020 року, прийняли в першому читанні Статут Патріаршої комісії у справах монашества та розглянули частину канонів Партикулярного права, які будуть винесені на затвердження Синоду єпископів 2012 року.

Засідання Постійного Синоду проходять у Вроцлаві вперше. Тож на запрошення влади міста єпископи спільно з блаженнішим Святославом та владикою Володимиром (Ющаком), єпархом Вроцлавсько-Гданським, відвідали міську раду, де мали зустріч з віце-президентом Вроцлава Адамом Грелем та представниками університетських кіл.

Глава Церкви та представники Синоду єпископів УГКЦ мали також нагоду зустрітися з представниками університетських кіл міста. Єжи Лангер, професор Вроцлавського та Варшавського університетів, виклав присутнім владикам УГКЦ бачення владою міста важливості університетської освіти. Він представив тему «Університети – майбутнє для Європи, Польщі, Вроцлава». Саме університети, на думку професора Лангера, мають стати місцем глибоких роздумів над природою людини та мудрого планування майбутнього держав і народів. Професор, пригадуючи свої відвідини УКУ, відзначив надзвичайно важливу роль цього університету у «віднові української землі».

Глава УГКЦ від імені присутніх владик щиро подякував владі міста за гостинність та за можливість спільно замислитися над минулим, сучасністю та майбутнім Європи, зокрема над роллю університетської освіти в розбудові наших суспільств та співпраці між народами. Він передав пам’ятні подарунки віце-президентові Вроцлава та його співпрацівникам.

Увечері блаженніший Святослав спільно з членами Постійного Синоду, правлячим єпископом Вроцлавсько-Гданським та духовенством Вроцлава відслужив літургію в місцевій греко-католицькій катедрі та зустрівся з присутніми вірними.

Наступного дня синодальних нарад, 25 травня, до членів Синоду долучилися нові єпископи, була запланована зустріч  блаженнішого Святослава з Вроцлавським архиєпископом РКЦ Мар’яном Голембйовським та кардиналом Генрихом Гульбіновичем, а також з представниками мас-медіа.

У суботу, 26 травня, в одній з найбільших греко-католицьких парафій у Польщі, у м. Лігниці, за синодальним графіком — бесіда блаженнішого Святослав з духовенством, спільна літургія, відвідання учасниками Синоду церков, побудованих в Долішній Сілезії після 1989 р.; останнього дня роботи Постійного Синоду єпископів УГКЦ, у неділю, — літургія у вроцлавському соборі за участю ієрархів Римо-Католицької Церкви, представників державної та місцевої влади тощо, а також відвідання єпископами міського голови Вроцлава Рафала Дуткевича.

Теги: