Єпископи РКЦ і УПЦ відкриють у Львові конференцію з питань екуменічних взаємин, релігійної свободи, патріархату Української Церкви31 травня - 2 червня в Українському католицькому університеті (Львів) проходить Міжнародна наукова конференція, присвячена 50-літтю ІІ Ватиканського собору, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УКУ.

Учасники обговорять основні документи, положення та екуменічний характер ІІ Ватиканського собору, його вплив на розвиток богословської традиції Церкви, літургії, екуменічні взаємини та діалог як стратегію міжрелігійних взаємин. Вони також розглянуть питання релігійної свободи, роль і місію мирян у документах ІІ Ватиканського собору, питання патріархату Української Церкви.

Відкриває конференцію «ІІ Ватиканський собор: дари Духа – таїна Церкви – свідчення людини» Верховний архиєпископ-емерит Києво-Галицький (УГКЦ) Любомир (Гузар).

«Другий Ватиканський собор значно змінив вигляд Католицької Церкви у світі – Церква перестала воювати з модерністю і вступила в епоху діалогу: почала говорити зі сучасним світом сучасною мовою і про сучасні проблеми, – пояснює керівник проектів і програм Інституту екуменічних студій УКУ Павло Смицнюк. – На ІІ Ватиканському соборі започаткували екуменічний діалог між Католицькою та Православною Церквою. Власне, про результати цього Собору, його вплив на розвиток богословської традиції Церкви, екуменізму з перспективи 50 років говоритимуть учасники конференції».

За словами Павла Смицнюка, коли відбувався ІІ Ватиканський собор (1962 - 1965 рр.), Українська Греко-Католицька Церква перебувала у підпіллі: «Тоді рішення Собору мали вплив тільки на УГКЦ у діаспорі. Тому учасники конференції також проаналізують, наскільки Церква в Україні змогла сприйняти та втілити вчення ІІ Ватиканського собору після проголошення незалежності України», – зазначив викладач кафедри богослов’я УКУ.

За програмою конференції, її учасниками мають бути блаженніший Любомир (Гузар), Верховний Архиєпископ-емерит Києво-Галицький (УГКЦ), монс. Томас Едвард Ґалліксон, Апостольський Нунцій в Україні, монс. Мєчислав Мокшицький, митрополит Львівський РКЦ в Україні, Кир Мілан (Шашік), єпископ-ординарій Мукачівської греко-католицької єпархії, Кир Гліб (Лончина), Апостольський екзарх для українців візантійського обряду у Великобританії (Лондон), о. Петро Ґаладза, Інститут східнохристиянських студій ім. Митрополита Андрея Шептицького (Оттава), архимандрит Кирило (Говорун), загальноцерковна аспірантура і докторантура імені свв. рівноапост. Кирила і Мефодія (Москва), о. Юрій Аввакумов, кафедра історичного богослов’я Університету Нотр-Дам (США), Мирослав Чех, «Ґазета виборча» (Варшава), кир Циріл (Васіль), ТІ, Секретар Конгрегації Східних Церков (Святий Престол), кир Філарет (Кучеров), єпископ Дрогобицький, вікарій Львівської єпархії УПЦ, о. Іван Дацько, Інститут св. Климента Папи УКУ (Львів – Рим), Віктор Єленський, Українська асоціація релігійної свободи (Київ) тощо.

Зокрема, єпископ Дрогобицький Філарет (Кучеров), вікарій Львівської єпархії УПЦ (МП), виголосить інавгураційну доповідь "Другий Ватиканський Собор та його виклики", якою — разом з доповіддю секретаря Конгрегації Східних Церков Святого Престолу, радника Папської ради зі сприяння єдності християн, католицького архиєпископа-єзуїта Циріла (Васіля) — відкриє конференцію.

Інший представник Московського Патріархату архимандрит Кирило (Говорун) має виступити з доповіддю "ХХ століття – час еклезіології".

У перший день конференції учасники заслухають доповіді та братимуть участь в обговореннях. Два наступні дні відбуватиметься робота у секціях: богословській, екуменічно-еклезіологічній та суспільно-історичній.

Організатори заходу – Інститут екуменічних студій УКУ (Львів), Інститут релігії та суспільства УКУ (Львів) та Інститут святого Климента Папи УКУ (Рим). Місце проведення – філософсько-богословський факультет УКУ.

Теги: