Українська делегація бере участь у сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, яка розгляне питання про Херсонес Таврійський та українські дерев’яні церкви24 червня у Санкт-Петербурзі (РФ) відбулося офіційне відкриття 36-ої виїзної сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, яка триватиме до 6 липня. Головою сесії обрано Елеонору Митрофанову, постійного представника Російської Федерації при ЮНЕСКО, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Відлуння віків.


У церемонії відкриття взяли участь близько 1200 делегатів і гостей сесії з різних країн світу, серед яких Міністр культури України Михайло Кулиняк, директор Депаратменту культурної спадщини і культурних цінностей Андрій Вінграновський, генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська» Олена Сердюк та інші члени української делегації.

У нинішній сесії візьмуть участь представники понад 180 країн-членів Конвенції про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини, вона вирішить долю понад тридцяти нових номінацій на право їх включення до Списку всесвітньої спадщини, а також розгляне питання щодо подальшого статусу об’єктів з цього списку, що знаходяться сьогодні під загрозою.

Нагадаємо, у попередньому списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО перебуває 14 українських та спільних транскордонних об’єктів, на розгляд 36-ої сесії винесено два з них – «Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора (V ст. до н. е. – XIV ст. н. е.)» і «Дерев’яні церкви Карпатського регіону України та Польщі». Один з українських об’єктів, що перебував у Tentative List з 2009 року – «Резиденція митрополитів Буковини та Далмації» у Чернівцях – рішенням попередньої, 35-ої сесії, Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, було включено до основного списку.

25 червня у рамках 36-ї сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО відбулася зустріч голови української делегації Міністра культури України Михайла Кулиняка з Генеральним директором ЮНЕСКО Іриною Боковою. Під час зустрічі сторони відзначили високий рівень співробітництва між Україною та ЮНЕСКО у сфері збереження культурної спадщини, а також обговорили актуальні питання подальшого розвитку такої співпраці.

Міністр поінформував Генерального директора ЮНЕСКО про заходи, які послідовно вживаються владою України для збереження визначних культурних та історичних пам’яток у нашій державі, зокрема тих, які включено до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Зокрема, він зазначив, що одним із головних завдань для забезпечення реалізації згаданих заходів Україна вважає удосконалення механізму управління об’єктами культурної спадщини.

У ході інформування Гендиректора про активізацію співпраці України з ЮНЕСКО на інших напрямах її програмної діяльності, Михайло Кулиняк привернув увагу співрозмовниці до номінаційних досьє «Петриківський розпис – українське декоративно-орнаментальне малярство ХІХ-ХХІ ст.» та «Косівська кераміка – традиційне ремесло Карпатського регіону XVI-XXI ст.», поданих Україною у березні ц.р. на включення до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства.

Своєю чергою, Ірина Бокова привітала зусилля України в ініціюванні нової актуальної тематики у рамках Конвенції про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини – стосовно ролі релігійних громад в управлінні об’єктами всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Вона відзначила також актуальність та важливість цієї теми, яка має універсальний характер, зокрема у рамках Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У цьому контексті було висловлено сподівання щодо подальшого поширення цієї ініціативи в інших країнах та регіонах, що сприятиме її всебічному вивченню та розвитку.

Теги: