Президент України поздоровив співвітчизників із Днем хрещення Київської Русі-України, а українські Церкви провели масові богослужіння з нагоди свята, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на прес-служби церков.


"Разом з нами це свято відзначають усі християни східного обряду у світі, -- зазначив у привітанні до народу України Президент Віктор Янукович. -- Історична постать хрестителя Русі – святого рівноапостольного князя Володимира є для нас зразком подвижництва і державної мудрості, а спільні витоки нашої духовної спадщини – підґрунтям та важливим чинником єдності народу... Культура українського народу, видатні пам'ятки церковної архітектури і літератури творилися під впливом цієї давньої знаменної події. Ми й надалі будемо плекати джерело нашої віри, нашу тисячолітню християнську традицію. У цей день звертаюсь до всіх громадян із закликом об'єднатися задля успішного розвитку держави, процвітання рідної землі, гідного життя нинішнього та прийдешніх поколінь українців". 

28 липня Патріарх Московський Кирил та митрополит Київський Володимир очолили літургію на площі перед Успенським собором Києво-Печерської лаври. Їм співслужили голови делегацій Помісних Церков.

Представники Помісних Православних Церков:  Константинопольскої - митрополит Гальський Еммануїл, Олександрійської - митрополит Аксумський Петро, Антиохійської - архієпископ Филиппопольський Нифон,  Єрусалимської  - архієпископ Йорданський Феофілакт, Грузинської -  митрополит Зугдидський і Цаїшський Герасим,  Сербської - єпископ Бачський Іриней, Болгарської  -  митрополит Ловчанський Гавриїл, єпископ Знепольський Іоанн, Кіпрської  -  митрополит Констанцський і Аммохостський Василій,  Елладської  - митрополит Месогійський і Лавреотікійський Миколай, Польської   - архієпископ Люблінський і Холмський Авель, Чеських земель і Словаччини - єпископ Годонійський Іоаким,  Америки і Канади - архієпископ Толедський і Болгарської єпархії Олександр, члени Священного Синоду Руської Православної Церкви,  ієрархи Української Православної Церкви, а також духовенство Київської єпархії та гості у священному сані.

Митрополит Володимир подякував Патріарху РПЦ за те, що він "докладає всі зусилля, щоб увірена йому всеросійська, у тому числі й українська, паства могла зміцнитися в Євангельських заповітах і виконувати заповіді Його". І запросив на святкування наступного року.

У свою чергу, відзначаючи труди Предстоятеля УПЦ, Патріарх Кирил нагородив його орденом святителя Інокентія, митрополита Московського і Коломенського, І-ступеню. Також, на молитовну згадку, він подарував митрополиту Володимиру старовинний образ Спаса Нерукотворного.

Українська Православна Церква Київського Патріархату урочисто відзначила церковне і державне свято – День Хрещення Київської Руси-України. 27 липня у Володимирському патріаршому кафедральному соборі столиці відбулося всенічне бдіння, а 28 липня – урочиста літургія, яка розпочалася о 9.30. Храм, що вміщає понад 5 тисяч чоловік, та подвір’я навколо нього були наповнені богомольцями, які все прибували і прибували з різних куточків України – від близьких до віддалених.

Україна відсвяткувала День хрещення Київської Русі (ФОТО)Богослужіння з нагоди подвійного свята – престольного свята кафедрального патріаршого Володимирського собору і Дня Хрещення – 27-28 липня. очолив Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у співслужінні 40-ка архієреїв та представників духовенства з усіх єпархій Київського Патріархату. Предстоятеля Чорногорської Церкви на святі представляв голова управління зовнішніх справ архієпископ Которський Симеон.

Після завершення літургії від Володимирського собору в напрямку до пам’ятника князю Володимиру вирушив хресний хід. Як і у попередні роки, він зібрав близько 20 тисяч чоловік, з яких понад 1,5 тисячі становили священнослужителі. Люди йшли не тільки по вулиці, але й бічними тротуарами.

Довжина хресного ходу від голови до кінця колони склала понад кілометр, а загальна тривалість шляху – близько 2,5 кілометрів.

На сходах перед постаментом пам’ятника князю-хрестителю лунали молитви до нього та всіх святих землі Української. Патріарх Філарет прочитав молитву до рівноапостольного князя, а потім тисячі присутніх проспівали величання. Глава УПЦ КП наголосив на необхідності об’єднання православ’я в Україні та створення єдиної Помісної Православної Церкви. «В Україні є Помісна Церква – це наша Церква. Але ми впевнені, що у свій час буде подолане розділення, і Українська Церква буде не лише Помісна, але і єдина", – сказав він.

Теги: