Донедавна ця ікона “Покрова Пресвятої Богородиці” зберігалася у храмі української автокефальної церкви у Чикаго (США). До Луцька її привіз настоятель цього храму отець Іван Боярчук, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на i-pro.kiev.ua.

На цьому святому образі складали присягу вояки Української повстанської армії у 1942 році, а згодом головнокомандувач УПА Роман Шухевич з України перевіз його у Чехословаччину. Врешті ікона потрапила в колекцію владики Петра Колісника, який був головним скарбничим ОУН – УПА. Був час, коли владика проживав в родині отця Івана Боярчука. Відомо, що він володів колекцією старожитностей та різного роду реліквій, які перед смертю попросив передати в Україну отця Івана.


Реліквію передано голові Волинської облдержадміністрації Борису Клімчуку, який вважає, що іконі – місце у Волинському краєзнавчому музеї.


Віра Кіндратівна Бернацька, одна з рядових УПА, пригадує: про те, що вояки УПА складають присягу перед іконою чи на Святій Єванглії, чула. Але сама вона, як і її побратими, присягала перед могилою, у яку опускали тіла загиблих повстанців. Адже справа відбувалася у Завидівському лісі на Волині, де стояв дуже великий загін УПА. При цьому говорили і слова клятви вояка УПА. Інший рядовий УПА Григорій Ярмольчук, який нині мешкає у містечку Ківерці, присягав у лісі біля села Липно, що у Ківерцівському районі, у березні 1943 року. Пам'ятає, що новобранців вишикували у чотири довгі шеренги. Вони присягали на зброї. Після клятви пролунав постріл із гармати.

Теги: