Археологічні дослідження літописної Пересопниці завершеноЗавершено роботу археологічної експедиції у селі Пересопниця Рівненського району під керівництвом заступника директора ДП "Рівненська старовина" Богдана Прищепи. Перед експедицією стояло завдання проведення археологічних розвідок, виявлення нових пам'яток, уточнення меж та культурної приналежності відомих пам'яток, виявлення і дослідження культурних шарів та об'єктів різних археологічних періодів, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Рrostir.museum.

У дослідженнях брали участь співробітники охоронних археологічних служб із Рівного (ДП "Рівненська старовина") та Луцька (ДП "Волинські старожитності"), студенти Рівненського державного гуманітарного університету та члени археологічного гуртка Рівненського міського палацу дітей та молоді.


За результатами археологічних розвідок на території Пересопниці та поблизу неї виявлено десять нових пам'яток археології, на які підготовлено охоронну документацію. Археологічні розкопки проводилися на різних пам'ятках: на городищі, що є рештками дитинця літописної Пересопниці ХІІ-ХІІІ ст., на багатошаровому поселенні в урочищі "Пастівник" та на багатошаровому поселенні в урочищі "Баранівка", що знаходиться на південно-східній околиці села.

На городищі досліджено залишки давньоруського житла. Виявлені в заповненні будівлі поблизу пічки уламки гончарних горщиків та залізні вироби (ніж та фібула), дозволяють чітко датувати житло ХІ століттям.

На території урочища "Пастівник" досліджено господарську споруду давньоруського часу ХІІ - першої половини ХІІІ ст. Виявлено численні уламки глиняного посуду та різноманітні вироби із кістки, фрагменти скляних браслетів, намистину.

На поселенні в урочищі "Баранівка" досліджено житло милоградської культури ранньзалізного віку. У його заповненні виявлено уламки глиняних ліпних посудин, вироби із кістки та кременю. Слід відмітити, що це перше добре збережено житло милоградської культури, виявлене і досліджене на території Волині.

Робота експедиції проводилась виключно на кошти археологічних структур Рівного та Луцька. І тому виникає питання про доцільність функціонування у Пересопниці широко розрекламованого владою "Культурно-археологічного центру". Задекларовані минулого року широкі археологічні дослідження на території літописного міста Пересопниці втілилися лише в будівництво архітектурно-жахливої будівлі (музейного комплексу) та проведенням дешевих фестивалів-клоунад на території села.

2011 року керівництво ДП "Волинські старожитності" пішло на зустріч керівництву Рівненської облдержадміністрації і не зупиняло будівництва, а в авральному порядку проводила рятівні археологічні роботи на місці земляних робіт. Авансом археологам пообіцяли функціонування постійнодіючих археологічних експедицій на унікальних пам'ятках в районах Пересопниці. Але новий директор так званого "КАЦу" Микола Федоришин вирішує лише власні господарські питання, як наприклад, будівництво особистого житла поруч із городищем. В жахливому стані перебувають і знахідки, передані до фондів музею археологами минулого року: після так званої "реставрації" навіки втрачена унікальна давньоруська бронзова булава. На території села "орудують" мародери з металодетекторами, яким усіляке сприяння в роботі надає М.Федоришин. І такий стан справ викликає справедливе обурення археологів, які бажають проводити на території пам'ятки фахові археологічні розкопки.

Теги: