Помер секретар Конгрегації для східних Церков Ватикану
Вчора, 21 вересня 2009 року, на свято Різдва Пресвятої Богородиці, о 9.30 місцевого часу, у Римі, в українській Папській колегії святого Йосафата упокоївся у Бозі Високопреосвященний Архиєпископ Мирослав (Марусин), заслужений Секретар Конґреґації для Східних Церков (на фото - праворуч), повідомляє Радіо Ватикан.

Довідково:

Владика Мирослав народився 26 червня 1924 року у селі Княжому біля Золочева на Львівщині. Богословсько-філософські студії розпочав у Львівській богословській академії, де навчався від 1943 р. до 1944 р. Під час війни навчався в Падерборні (Німеччина), а потім, від 1949 до 1951 р., у Папському східному інституті, здобувши ступінь доктора. Нижчі, дияконські та ієрейські свячення отримав з рук Архиєпископа Івана (Бучка) 24 квітня і 2 травня 1948 р. в Інґольштадті, Реґенсбурзі та Мюнхені (Німеччина). Тісно співпрацював з владикою Бучком до призначення Апостольським Візитатором українців у Західній Європі. Єпископська хіротонія відбулася у липні 1974 року в Римі. Від 1977 до 1982 року владика Марусин був на відповідальному пості віце-президента Папської комісії у справах ревізії Кодексу Східного Канонічного Права. За призначенням Папи Івана Павла ІІ, від 1982 до 2001 року владика Мирослав, піднесений до гідності архиєпископа, був Секретарем Конґреґації для Східних Церков. Його архиєрейське служіння було віддане Церкві та народові, а, одночасно, і служінню чотирьом Вселенським Архиєреям: Павлові VI, Іванові Павлові I, Івану Павлові II та теперішньому Папі Венедикту XVI.

Кир Мирослав був автором численних видань і наукових праць богословського, історичного, літургічного та біблійного змісту. Віденський університет з нагоди 600-ліття богословського факультету відзначив його почесним докторатом. Був він дійсним членом Наукового товариства ім. Т. Шевченка. Український вільний університет у Мюнхені теж зарахував його до числа почесних докторів.

Завдяки проповідям владики Мирослава та богослужінням, що він відправляв і які транслювало Ватиканське радіо, виросло та зберегло віру не одне покоління греко-католиків не тільки в Україні, але і на всьому радянському просторі.

Теги: свято, навчання, університет