«У середині вересня ми розпочали покривати патенованою (зеленого кольору) мідною бляхою центральне склепіння патріаршого собору Воскресіння Христового".

Як повідомили в Департаменті інформації УГКЦ, ці роботи Будівельна дирекція доручила виконувати, після проведення тендеру, київській фірмі «Алруф». За сприятливих погодних умов цього року буде покрито всі чотири сегменти центрального склепіння собору», – для Департаменту інформації УГКЦ сказав о. Петро Федюк, ЧНІ, заступник генерального директора Будівельної дирекції при Патріархові УГКЦ, розповідаючи про будівництво Патріаршого центру у літній період. Він додав, що покривати один сегмент, площа якого понад 200 м кв., потрібно не менше ніж двадцять днів. Такі терміни пов’язані зокрема із особливістю бляхи та технологією її монтування.

Патріарший собор у Києві покривають патентованою міддю
Покрівельні роботи розпочато завдяки тому, що у серпні було закінчено нанесення фасадної штукатурки на центральний купол та пілони храму на відмітці 13, 2 м і вище. «Завершення фасадних робіт на відмітці 13, 2 м дозволило розпочати покрівельні роботи, адже ці процеси є взаємозв’язаними: не закінчивши першого, не можна було виконувати другий», – пояснив о. Петро Федюк.

За літній період були проведені роботи з монтування внутрішніх елементів із склофібробетону, які з’єднуються із внутрішньою оболонкою центрального купола. Цю оболонку було встановлено на своє місце у січні цього року. Крім того, було поштукатурено зсередини барабан центрального купола. Після виконання цих робіт було демонтоване спеціальне підвісне риштування. Влітку ще було здійснено комплекс заходів щодо постійного електропостачання, а також зроблено необхідні кроки для налагодження водопроводу і каналізації. Окремо розглядається питання опалення та теплопостачання собору, вивчається найбільш економні та стабільні джерела.

За словами о. Петра, відповідно до процесу демонтування риштування на відмітці 13, 2 м і вище та до настання зимових холодів будуть проводитися фасадні роботи від 0 і до 13, 2 м, тобто нижньої частини собору. Крім того, до зими буде встановлено всі вітражі у верхній частині патріаршого собору.

Теги: тендер, будівництво, склепіння, монтування