Лави Праведників народів світу поповнив український священик
1 жовтня у Галицькій синагозі в Києві відбулася церемонія нагородження дипломами та медалями Праведників народів світу – людей, які, ризикуючи життям, рятували євреїв під час Другої світової війни. Під час церемонії дипломи та медалі Праведників народів світу отримали представники 14 родин, які у 1941-1945 роках рятували життя євреям, переховуючи їх від нацистів. У цей день зокрема було відзначено о. Даниїла (Тимчину), ієромонаха Унівської лаври УГКЦ, який, з благословення Митрополита Андрея (Шептицького), переховував у дитячому будинку при монастирі трьох єврейських хлопчиків, – повідомили у департаменті інформації УГКЦ.

В урочистій церемонії взяли участь Голова Наглядової ради благодійного фонду «Україна 3000» пані Катерина Ющенко, Надзвичайний і Повноважний посол Держави Ізраїль в Україні пані Зіна Калай-Клайтман, Київський міський голова Леонід Черновецький, відомий історик Аарон Вайс, представники релігійних конфесій, а також Праведники народів світу, вже удостоєні цієї відзнаки, та представники тих, хто отримав її у цей день. Від УГКЦ учасником церемонії був владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії, а нагороду о. Даниїла від імені студитської братії отримав ієромонах Олександр (Приліп).

Захід розпочався поминальною молитвою за загиблими, яку прочитав врятований під час війни двома українськими родинами кантор Філіп Гольдіг з Канади.

Катерина Ющенко зауважила, що український та єврейський народи «були друзями крізь віки і допомагали один одному». Як приклади вона навела вчинки українців та євреїв, які у першій половині ХХ сторіччя допомогли врятувати багато життів. «Під час Другої світової війни завдяки особистому піклуванню Митрополита Андрея (Шептицького) 15 рабинів та їхні родини були врятовані в резиденції митрополита в Соборі Святого Юра у Львові, а сотні інших – у греко-католицьких монастирях Західної України. Серед них – ребе Давид Кахане, який у 70-ті роки був головним рабином Тель-Авіва», – зокрема, зазначила у цьому контексті пані Катерина.

Своєю чергою Владика Йосиф відзначив, що подібні приклади героїзму могли статися тільки завдяки великій любові до свого ближнього. «Кожна релігія старається у свій спосіб визначити, зрозуміти, що таке любов. Згідно із Євангелієм, найвищий рівень любові є тоді, коли людина здатна віддати своє життя за друзів своїх. Сьогодні маємо дякувати Богові за те, що у ті грізні часи він обдаровував людські серця таким великим почуттям», – сказав Єпископ-помічник Київської архиєпархії.

Нагадаємо, титулом «Праведники народів світу» Держава Ізраїль відзначає не-євреїв, які під час Голокосту ризикували життям задля порятунку євреїв та членів їхніх сімей. Відзнака запроваджена 1953 року рішенням Кнесету разом із заснуванням Яд ва-Шема – Національного меморіалу жертвам Голокосту. Особа, відзначена як Праведник народів світу, отримує в нагороду іменну медаль, почесний сертифікат і право додати своє ім’я до написаних на Стіні Честі в Саду Праведників у Яд ва-Шемі в Єрусалимі.

На 1 січня 2009 року Яд ва-Шем визнав Праведниками народів світу 22765 чоловік. Згідно з цими даними, звання Праведника було присвоєне 2246 громадянам України. За кількістю Праведників Україна посідає четверте місце в світі після Польщі, Нідерландів та Франції.

Теги: народів, світу, війни, Ізраїль, України