Представники Одесько-Кримського екзархату Української греко-католицької церкви запропонували президенту Віктору Ющенку зафіксувати в новій Конституції християнські цінності як основи суспільної моралі.

УГКЦ пропонує зафіксувати християнство в Конституції
Під час громадського обговорення проекту закону "Про внесення змін до Конституції України", представники УГКЦ висунули три основні тези:

- Моральність, що не спирається на заповіді Божі, перетворюється на затвердження як основоположних тваринних принципів існування;

- У Конституції України мають бути зафіксовані християнське коріння України і християнські цінності як основи суспільної моралі;

- Євроінтеграція не повинна призвести до виключення згадки Бога з Конституції.

В УГКЦ послались на "Конституції багатьох країн Західної Європи", які в преамбулах містили посилання на християнські основи своїх держав.

"Проте тенденція останнім часом в Західній Європі - прибирати посилання зі своїх конституцій на Бога і релігію. Зокрема, при обговоренні конституції Євросоюзу було ухвалено рішення не згадувати Бога в тексті", - зауважили церковники.

Вони зауважили, що чинна Конституція України, так само, як і проект президента, містять посилання на Бога, проте "це згадка дуже розпливчата".

Пропозиція УГКЦ: "зафіксувати важливість християнського коріння України і, незалежно від ходу євроінтеграційних процесів, у жодному випадку не виключати згадку Бога з тексту Конституції".

Друга пропозиція - замінити загальне і розпливчате посилання "Бог" на більш точну із згадкою саме християнських основ України.

"Тому що в Індії, наприклад, мавпу теж "богом" називають, і християнська більшість нашої країни повинна захистити своїх нащадків від подібної перспективи, уточнивши, Хто саме для нас Бог", - вважають релігійні представники.

Нагадаємо, 25 серпня Віктор Ющенко своїм указом виніс проект конституції на всенародне обговорення, яке триватиме до 1 грудня 2009 року.

До речі, в чинній Конституції зазначено (що є основоположним принципом для демократичної держави), що церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, і жодна релігія не може бути визнана державою як обов'язкова.

за матерiалами: ТСН.uа

Теги: Конституції, християнські, основи, релігійні, моралі