Ювілей архієпископа УГКЦ урочисто відсвяткували на Прикарпатті9 листопада в Катедральному соборі Святого Воскресіння відслужено подячну Архієрейську Літургію з нагоди 50-літнього ювілею правлячого Архієрея Івано-Франківської Єпархії УГКЦ Кир Володимира Війтишина.

Участь у святковій Літургії взяли: єпископ-емерит Софрон Мудрий, правлячий Єпископ Коломийсько-Чернівецької Єпархії Кир Миколай Сімкайло, Єпископ Луцький Кир Йосафат Говера. До привітань долучилися Єпископ Коломийський і Косівський УПЦ КП Кир Іоан, духовенство та вірні Української Греко-Католицької Церкви.

Владику Володимира Війтишина привітали голова Івано-Франківської облдержадміністрації Микола Палійчук, голова Івано-Франківської обласної ради Ігор Олійник, народні депутати України - Зіновій Шкутяк та Роман Ткач.

Також у Літургії взяли участь заступники голови облдержадміністрації Олег Коржак і Василь Брус, заступники голови облради Зіновій Береговський і Остап Дзеса.

Біографічна довідка. Владика Володимир Війтишин народився 9 листопада 1959 року в селі Демидівка Вінницької області. Після закінчення середньої школи навчався у підпільній семінарії. У 1982 році закінчив навчання.

26 травня 1982 рку отримав ієрейські свячення (святитель Владика Павло Василик). У часи підпілля здійснював душпастирську діяльність у багатьох місцевостях Тернопільської та Івано-Франківської областей.

4 серпня 1987 року, з ініціативи та під проводом владики Павла Василика, разом з декількома священиками та мирянами підписав Заяву про вихід УГКЦ з підпілля. Цей документ було передано Святійшому Отцеві Іванові Павлові ІІ та Президентові СССР Михайлові Горбачову. 16 травня 1989 року, напередодні з’їзду народних депутатів СРСР, був членом делегації до Москви за легалізацію підпільної УГКЦ (у делегацію також входили єпископи Филимон Курчаба, Павло Василик, Софрон Дмитерко, отці Григорій Сімкайло та Ігор Возняк).

Після виходу Української Греко-Католицької Церкви з підпілля продовжив вивчати богослів’я: спочатку навчався в Івано-Франківському теологічно-катехитичному духовному інституті, відтак – у Люблінському католицькому університеті, де в 2002 році отримав ліцензіат з пасторальної теології.

14 травня 1999 році Блаженнішим Мирославом Іваном Кардиналом Любачівським був відзначений високою церковною нагородою – мітрою.

З 1990 року – парох і декан Тлумача, з 1997 року – економ Коломийсько-Чернівецької Єпархії. Протягом цього часу був також судовим вікарієм та членом Колегії консультантів.

13 травня 2003 року Папа Іван Павло ІІ номінував о. мітр. Володимира Війтишина Єпископом–Коад’ютором Коломийсько-Чернівецької Єпархії. Чин Архиєрейської хіротонії 15 червня 2003 року здійснив Глава УГКЦ Блаженніший Любомир Кардинал Гузар. Співсвятителями були Владика Павло Василик та Софрон Мудрий.

11 липня 2005 року було задоволено Святішим Отцем Папою Римським прохання Кир Софрона Мудрого про його емеритуру.

12 липня 2005 року відбулася інтронізація нового Ординарія-Єпарха Кир Володимира Війтишина на місце емеритованого Кир Софрона Мудрого, ЧСВВ

Теги: підпілля, Війтишин, ювілей