21 січня протистояння між загонами МВС "Беркут" і протестувальниками на вулиці Грушевського у Києві вдалось зупинити, у т.ч. зусиллями священиків від Києво-Печерської лаври, отців Мелхиседека та Гавриїла.Також на вулицю вийшли два буддистських монаха з Києва, аби протестувати, «як те робили Махатма Ганді та Мартін Лютер Кінг», повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на РІСУ.

Весь день тривали мирні переговори, але ніч принесла перші смертельні людські жертви.

Зранку 21 січня, після чергової ночі боїв між протестувальниками та бійцями "Беркута" двоє священиків від УПЦ (МП) вирішили самотужки вийти та стати між ними, аби зупинити перестрілку димовими гранатами та каменями. Їм це вдалось: як мітингувальники, так і правоохоронці припинили активні дії. Після цього весь день на Грушевського був мирним, люди, серед них чимало жінок та дівчат, спокійно підходили до щитів "Беркуту", спілкувались з ними. Інші роздивлялись спалені автобуси на лінії фронту, робили фото на пам’ять.

Священики, які стали між воюючими сторонами, час від часу мінялись. Переважно там були присутні служителі православних конфесій, найчастіше – духовенство Києво-Печерської лаври та Десятинної церкви УПЦ. Окрім того, там були присутні два буддистських монаха з Києва, які вийшли на вулицю з власної ініціативи, аби протестувати, «як те робили Махатма Ганді та Мартін Лютер Кінг». Вони моляться за мирний спосіб вирішення конфлікту.

Православні священики провели там і нічне чергування, коли почались поодинокі сутички з бійцями. «Те, що били постійно в десятки металевих бочок і газові балони — дрібниця! А от коли стали кидати суміш "коктейль Молотова" було не до жартів. Адже на наших очах горіли бійці Беркута! Один цей "коктейль" розірвався низько над головою: дивом вціліли. На плечі щось палаюче впало, але ряса була мокра від снігу і не загорілася. А отець Сергій все переживав про свою пишну бороду: не спалили б!» — написав на своїй сторінці у Facebook активний учасник акції отець Аліпій (Світличний).

Теги: