У Варшаві відкрилась виставка ікон, присвячена Майдану й АТО17 лютого у польській столиці Варшаві у костелі отців домініканів відкрилась виставка сучасних ікон на тему Майдану та АТО. Захід розпочався з двогодинної меси, в якій згадувались загиблі в Україні, а також відбулась екуменічна молитва за Україну, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ КП.

Більше 600 осіб прийшли на спільну молитву за українців та на перегляд ікон. Всі роботи були створені учасниками міжнародного іконописного пленеру “Elios-Caritas”, який відбувся в грудні 2014 року в Михайлівському монастирі УПЦ КП у центрі Києва. Сюжети ікон розповідають про перебіг подій на Майдані та торкаються тематики війни на Сході та Півдні України. Протягом відкриття виставки також тривав збір коштів на підтримку вимушених переселенців, поранених та українських військових.

“Я ніколи не міг подумати, що мистецтво може мати подібний вплив на життя. Однак саме ці ікони дали шалений поштовх до дії кожному і завдяки цьому ми зможемо допомогти більшій кількості тих, хто потребує”, – підкреслив співорганізатор події, заступник голови Відділу соціального служіння УПЦ Київського Патріархату священик Сергій Дмитрієв.

Відкриття виставки благословили Патріарх УПЦ КП Філарет та кардинал Казімєжа Нича. Співорганізатори Молитви за України – громадська організація “Elios-Милість” спільно з Відділом соціального служіння УПЦ Київського Патріархату, Іконописна майстерня ім. Святого Лазаря, Вища школа християнського Сходу та Клуб католицької інтелегенції.

Особливістю служби став також повноцінний концерт, який відбувся завдяки композитору Павлу Бенбенкові.

На виставці виставлені ікони, котрі написані на бруківці з Майдану Незалежності. 53 подібні ікони отримали почесні гості спільної молитви. Усі гості події запалили свічки на згадку загиблих, вшанувавши їхню пам’ять. Виставка працюватиме і далі, а потім ікони будуть подаровані польськими шпиталям, які приймали на лікування українських бійців та активістів Майдану на знак подяки. Усі зібрані кошти підуть на допомогу військовим, пораненим та вимушеним переселенцям.

Нагадаємо, що перший пленер “Elios-Caritas” минув цього року на території Михайлівського монастиря у Києві. Іконописці з різних країн писали ікони на тему Майдану та АТО, щоб передати їх до госпіталів України та Польщі, котрі підтримували поранених та постраждалих під час цих подій. Пізніше за результатами пленеру відкрилась виставка “Милосердя в іконі”, яка незабаром буде представлена у Варшаві.

Теги: