Документальна стрічка «Капелани» доступна в мережі Інтернет. Фільм дає можливість побачити війну в Україні очима священиків, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

Це фільм про тих, хто бореться за людські душі на передовій. У кожного з цих героїв свій шлях на схід країни. Робота над фільмом тривала понад рік. Географія зйомок – від Закарпаття до Донбасу, а також Польща, Німеччина та Франція.


«Слово «капелан» не самодостатнє. Бо капелан є завжди капеланом когось. Так, в’язничні капелани душпастирюють для в’язнів, медичні – для медиків і хворих, а військові капелани – це священики, які живуть для війська», – таку думку висловив глава УГКЦ Верховний архієпископ Святослав 21 вересня після прем'єрного показу документального фільму «Капелани» в кінотеатрі «Україна» в Києві.

На переконання глави УГКЦ, фільм «Капелани», рівно ж як і служіння капеланів, є образом Церкви та її місця в суспільстві.

Лейтмотивом стрічки є паломницька подорож капеланів та військовослужбовців до французького міста Люрду. Щороку тут відбувається наймасштабніше військове паломництво. Тисячі солдатів з часів Другої Світової війни збираються, аби разом молитися за загиблих побратимів та перепросити один одного за усі військові конфлікти. Цьогоріч в українській делегації молоді хлопці, які пройшли війну на Донбасі. Разом з солдатами їдуть капелани, які теж були на «передку». У Люрді серед розмаїття культур, мов та військових одностроїв народжується розуміння – у війні апріорі не може бути переможців.

Фільм створено при співпраці «Screen Media Ukraine» та «Живе Produktion». Режисер – Валентин Дігтяренко.

Теги: