Здивування й нерозуміння викликала в багатьох черкащан участь у рекламному ролику одного з кандидатів у Президенти України представника церкви – митрополита Черкаського і Канівського Софронія. Адже Предстоятель Української православної церкви митрополит Володимир постійно наголошує, що церква – поза політикою.

Митрополит Черкаський Софроній: "Вимагаю зняти агітаційний ролик з ефіру!"По коментар щодо цієї ситуації ми звернулися до владики Софронія.

– Відверто кажучи, я поки що не бачив цього ролика, з якого в багатьох склалося враження, що я нібито благословляю кандидата у Президенти Віктора Януковича, – зазначив владика. – Але мені вже зателефонувало багато людей, які дивуються, чому я порушую принцип “Церква – поза політикою”.

Насправді я вважаю цей ролик сфабрикованим, і ось чому. Років п’ять тому Прем’єр-міністр України Віктор Янукович відвідував наш собор, і я приймав його так, як належить приймати керівника українського Уряду – повів у храм, розповів про собор. Це було зазнято. Але на цьому – все. Коли Віктор Янукович востаннє приїздив у Черкаси – вже з агітаційною метою – мене навіть не було в Україні. Зрозуміло, я з ним не зустрічався.

Оскільки образ митрополита Софронія було використано в агітаційному ролику без його згоди, владика планує звернутися з цього приводу до суду.

– Мені завдано моральних збитків і неабияких. Яке хтось має право без мого дозволу й навіть відома робити агітаційний матеріал і показувати його на всю Україну? – обурюється владика. – Я проти цього. По-перше, я особисто не збираюся голосувати за Віктора Януковича. В мене є своя позиція, своє бачення, на які я маю право як громадянин України. Тож вимагаю зняти цей ролик з ефіру.

Владика Софроній закликав усіх віруючих, які у день виборів прийдуть на дільниці, зробити усвідомлений вибір – свій власний, уникаючи впливу ззовні. При цьому, наполягає владика, не треба робити ворогів із тих людей, які підтримують інших кандидатів, адже кожен має право на власну думку і власний вибір.

Теги: Черкаси, митрополит Софроній, митрополит Володимир, рекламний ролик, Віктор Янукович